artikel> Tweede editie Love Leuven

Studenten en Leuvenaars vinden elkaar op de fiets

Vorige week werd op de Leuvense kerstmarkt de tweede editie van Love Leuven afgetrapt. De campagne die Leuvenaars en studenten verenigt steunt dit jaar een goed doel met een fietsactie.

Gepubliceerd

Meer info over de eerste editie van Love Leuven lees je hier.

Met de campagne Love Leuven willen de stad en de KU Leuven sinds vorig jaar de relatie tussen Leuvenaars en studenten verbeteren. Dit jaar is het thema “bewegen”. De bijhorende blikvanger is een installatie met twee fietsen, waarop telkens een Leuvenaar en een student zich kunnen uitleven. Per gefietste kilometer schenken de stad en de universiteit één euro aan het Rune fonds en het Healthy Heart Fund, twee initiatieven die geld inzamelen voor cardiologisch onderzoek.

Rector Rik Torfs en burgemeester Louis Tobback beten de spits af. “Ik heb al dertig jaar niet meer op een fiets gezeten,” grapte Torfs. “Bij mij is het maar vijftien jaar,” repliceert Tobback. “De relatie tussen studenten en Leuvenaars zit goed nu,” zei hij achteraf. “Maar dat moeten we wel zo houden,” voegde hij er meteen aan toe.

Dat beaamt ook Frieda Van Wijck. De VRT-presentatrice woont in Leuven en trapte mee Love Leuven af, net als haar collega Wim De Vilder. “Ik woon tegenover een studentenhuis en ervaar nauwelijks problemen,” zegt Van Wijck. “Enkel op donderdag is het soms wat lawaaieriger, maar dan houden we gewoon de ramen dicht. Studenten houden de stad jong.”

250 UUR

“Love Leuven is goed begonnen,” zegt vicerector studentenbeleid Rik Gosselink ‘s anderendaags. “Er is al ruim 70 km gefietst en er was veel ambiance.”

Ook Gosselink vindt de relatie tussen Leuvenaars en studenten goed. “Soms heb je uiteraard ups en downs, vooral met betrekking tot overlast. Tegelijk stelt de politie vast dat overlast en de klachten errond afnemen.”

“Uiteraard is dat niet alleen te danken aan deze campagne, maar ook aan de stewardwerking, de fakbarcode en nog veel andere factoren,” voegt de vicerector eraan toe. “Toch blijft dit soort projecten belangrijk. Ze tonen wat studenten en bewoners voor elkaar kunnen betekenen. Zo creëer je een buffer van tolerantie voor wanneer er toch overlast is.”

De volgende maanden trekt de fietsinstallatie naar verschillende plaatsen in Leuven, waar alle inwoners van Leuven kunnen fietsen voor het goede doel. De breinen achter de machine zijn studenten van VTK, de kring van de studenten burgerlijk ingenieur. “In dit standje zit 250 uur werk,” zegt VTK-preses Lucas Vanlaer trots. “Door te fietsen laat je ook de lichtjes branden die in de kerstboom ernaast hangen. Vaak worden burgelijk ingenieurs neergezet als saai en te theoretisch. Met dit project willen we tonen waar ingenieur zijn écht om draait: oplossingen bedenken voor heel concrete problemen.”

Powered by Labrador CMS