Jef Cauwenberghs

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Jef Cauwenberghs

Ondanks een emotioneel zware slotklim blikt minister van Justitie Koen Geens tevreden terug op zijn regeerperiode. ‘Dat men het ons maar eens nadoet!'

De Nederlandse politicus Thierry Baudet (FvD) lanceert een ‘kliklijn voor te linkse leerkrachten’. Ook in Vlaanderen hekelt uiterst rechts steeds vaker het ‘ideologisch bevooroordeeld onderwijs’.

Een kwarteeuw na de Rwandese genocide heeft Johan Swinnen, voormalig Belgisch ambassadeur in Kigali, nog steeds meer vragen dan antwoorden.

'Het verwondert me eerlijk gezegd niet dat politici die over identiteit praten bij het christendom uitkomen.' Een kleine glimlach tekent zich af op het gezicht van Bonny.

Ondanks de verdubbeling van het aantal gedoneerde lichamen, blijft de nood aan donors voor het Vesalius Instituut groot. Meer studenten en vorsers betekenen immers meer oefening en onderzoek.

Jeugdwerker Nadia El Marnissi van PEP! vzw maakt de balans op van de etnisch-culturele diversiteit in ons hoger onderwijs. En daar is nog wel wat werk aan.

Al meer dan acht jaar lang klopt Nobelprijswinnaar en Jemenitisch mensenrechtenactiviste Tawakkul Karman op dezelfde nagel. Vrede en democratie gaan hand in hand.

De Parkstraat heeft een nieuwe “eindbaas”. Communicatiewetenschapper Steven Eggermont mag zich de komende vier jaar decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen noemen.

Het Groot Kopstukkendebat gisteravond gemist? Geen nood. Wij zetten de feiten nog eens op een rijtje.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika en VRG op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Zo heel af en toe durft een beir zich ook eens opstellen als een gewillig saapjen. Een gesprek met Wim Helsen over afscheid, absurditeit en boeken.

In het Vlaams onderwijslandschap wordt nagedacht over een goede voorbereiding van jongeren op de universiteit. Minister Crevits wil meer ijkingstoetsen, maar niet alle universiteiten zijn fan.

Het rommelt in het biomedisch milieu over de vermeende geboorte van ’s werelds eerste CRISPR-tweeling. Waar liggen de grenzen van genetische embryomodificatie?

Ergens in de Vlamingenstraat woont een onwaarschijnlijke huurder − Toni Comin, de Catalaanse minister van Volksgezondheid. Of voormalig minister, het is maar hoe je het bekijkt.

Een paar uur voor ze de wanden van Alma twee vochtig maakten met hun geile danspasjes en opzwepende liedjes doken Yannuk en Stein van Gestapo Knallmuzik onze redactie binnen voor een interview.

Tijdens vier lange herdenkingsjaren hebben we ons de kaas van het brood laten eten door nationalistische mythes van de Britten. Tijd om de Groote Oorlog te her-denken.

Dit jaar herdenken we WO I, en daarmee al de verhalen die tot een te vroeg einde gekomen zijn. Een oorlog kent geen winnaars. Toch kent de geschiedenis legio strijdverhalen. Komt er nooit meer oorlog?

Drie jaar gevangenschap in het Egypte van al-Sisi kregen haar niet klein. Veto sprak met mensenrechtenactiviste Aya Hijazi.

Kreunen ontwikkelingslanden werkelijk onder het wegtrekken van studenten en doctorandi naar het Westen? Een stukje nuance achter het begrip 'brain drain'.

Na een woelige periode voor de studentenraad treffen we voorzitter Robbe Van Hoof voor een kritisch onderhoud over de studentenvertegenwoordiging.

Van spoedtripjes naar Gasthuisberg tot verlaagde slaagcijfers. Steeds meer studenten hebben problemen met alcohol. Universiteit, stad en zelfs brouwers gaan samen de strijd tegen misbruik aan.

De Leuvense woningnood zorgt dat vluchtelingen na hun erkenning soms hun toevlucht zoeken tot studentenkoten. Zo ook tot afgeleefde kamers van de beruchte Appeltans, die een fikse huurprijs vraagt.

Met wachtlijsten van meer dan negen jaar voor sociale woningen zoeken erkende vluchtelingen hun heil in aftandse koten. Ondertussen is het percentage sociale woningen gedaald.

Ook Leuven kiest zondag een nieuw stadsbestuur. Hoe liggen de kaarten in onze universiteitsstad en waar draait deze verkiezing om? Het verhaal van een bitsige tweestrijd.

Wie treedt in de sporen van Leuven of Gent en sluit zich aan bij een herindeling van het academiejaar? De stemmen in het Vlaamse studielandschap zijn verdeeld.

Honderden studenten beslisten het in ‘66-’68 uit te roepen: Niet met ons. Over hun slogan werd heel wat herrie gemaakt, maar duidelijk is: 'het moest iets met "buiten" zijn'.

Een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken. Ook vijftig jaar na Mei ’68 blijft oud-studentenleider en voormalig journalist Paul Goossens een ‘speelse meid in de klassenstrijd’.

De NSV! en Actief Linkse Studenten en Scholieren (ALS) clashen over de Zuid-Afrikaanse plaasmoorden. Genocide voor de een, excuus voor racisme voor de ander.

The English programme at the Institute of Philosophy is set to become more expensive for international students. The extra money would be reinvested in better coaching.

Engelstalige opleidingen binnen de faculteit Wijsbegeerte zullen voor internationale studenten fors duurder worden. Met het extra budget wil de faculteit investeren in coaches.

Met Pasen in aantocht lijkt de Vilvoordse messias herrezen. Geboren om gepolariseerd Vlaanderen nuance bij te brengen trekt jongerenvoorzitter Sammy Mahdi als aanstormend CD&V-talent naar de kiezer.

Geen broodjes, spaghetti’s of frietjes meer in Alma 2 in de late uurtjes. De vestiging op de campus Sociale Wetenschappen gaat een half jaartje herbronnen.

Schild & Vrienden groeit razendsnel. De Vlaams-nationalistische en rechts-conservatieve jeugdbeweging rooft nu al de jongerenafdelingen van Vlaamsgezinde partijen leeg.

Yevgueni heeft na drie jaar aan de arbeid eindelijk een nieuwe plaat uit. Met Tijd is alles bewijst de Vlaamse kleinkunstgroep dat ze ondanks de tand des tijds toch gewoon Yevgueni blijft.

Een tegenwerkende deur, een verloren kopij of een onlogische multiple choice test. Veto zocht en vond enkele straffe examenverhalen.

De rekening komt. Help! Hij of zij? Nog steeds nemen jongens bij het daten het meeste initiatief, maar stilaan keert het tij.

De populaire Gentse imam en graag geziene gast in talkshows verzorgt dit academiejaar een van de lessen van de 21ste eeuw. Voor ons zit een man die zich erg bewust is van zijn maatschappelijke rol.

De Faculteit Theologie en Religiewetenschappen spreekt tot de verbeelding. De kleinste, de internationaalste, de rijkste, de raarste. Veto schetst de Faculteit der Stigma's.

Al tien jaar zorgt humor voor brood op de plank van Xander De Rycke. Voor hem is zijn beroep dan ook zoveel meer dan zomaar een mopje vertellen.

Na eerder al succesreeks 'Bevergem' te regisseren, maakt Gilles Coulier met het vissersdrama 'Cargo' zijn debuut in de langspeelfilms.

Ambitie bij studenten, allemaal goed en wel. Je verworven competenties niet aan potentiële werkgevers kunnen verduidelijken zou wel eens een lastige barrière kunnen vormen. Letteren schiet te hulp.

Geen exit die zoveel commotie veroorzaakte als die van Gentse rector Anne De Paepe. Moord, brand en samenzweringen aan de UGent? Tijd voor nuance.

Na vier jaar moet Katlijn Malfliet, Leuvens eerste vicerector Duurzaamheid, Diversiteit en Cultuur, de harp aan de wilgen hangen. Veto zocht haar op voor een afscheidsinterview.

Na het programma, het interview. Kandidaat-rector Luc Sels: ‘Ik speel echt heel weinig op de man. Of Rik Torfs zelf tekort geschoten is, laat ik aan het oordeel van de kiezer over.’

Het personeelsbeleid aan de campussen loopt spaak. Een gevoel van frustratie en onvrede maakte zich de voorbije jaren meester van heel wat personeelsleden.

'Stockholm is nu ook aan de beurt.'

Een wet die de toekomst van de Central European University in Boedapest bedreigt, lokte verontwaardigde reacties uit van enkele honderden universiteiten. Bij de KU Leuven bleef het opvallend stil.

Leuvens stadsbeiaardier Luc Rombouts neemt woensdag voor de zesde keer plaats achter de stokken voor de Beiaardcantus. Veto ging hem hoog in zijn klokkentoren opzoeken. ‘Eenzaam? Allesbehalve.’

In de Universiteitshal vond donderdagavond de Nacht van de POC plaats. Tijdens deze gala-avond vielen studenten en proffen in de prijzen en werd gereflecteerd over de ideale POC.

Internationale studenten kampen vaak met specifieke problemen. Ze ervaren hogere werkdruk, voelen zich uitgesloten door Belgische studenten of missen hun familie tijdens examens en feestdagen.

Heel wat internationale studenten krijgen te kampen met psychische problemen tijdens hun buitenlands verblijf. Dat aantal neemt bovendien elk jaar toe.

Walter Pauli is een routinier in de Vlaamse journalistiek. Lange tijd was hij Wetstraatwatcher bij De Morgen. Voor Knack, zijn huidige werkgever, interviewde hij onlangs de Syrische dictator Assad.

Slechts 23% van de schakelstudenten industrieel ingenieur werkt het programma binnen de voorziene tijd af. Dat is te weinig, vindt de faculteit.

Nadat er eerder al veel protest was rond het LAW-TRAIN project waarin de KU Leuven samenwerkt met Israël, pleiten drie Leuvense proffen nu voor een mensenrechtenbeleid naar analogie met de UGent.

In Azië wordt naar goede gewoonte het nieuwe maanjaar enkele weken na ons nieuwjaar op gang getrapt. Niet alleen in China en omstreken, maar ook in Leuven werd dat uitgebreid gevierd.

Je beste vriend zijn vader is overleden. Iemand in de aula ziet er ongelukkig uit. Je kotgenoot eet weinig of drinkt veel de laatste tijd. Wat doe je?

Na iets meer dan een jaar ‘studentenflikschap’ houdt Rik De Langhe (32) het voor bekeken. Hij maakt zijn droom waar en verhuist in januari naar het verre Canada. ‘Daar leef je het leven.’

Terwijl de clicks van 'All I want for Christmas is you' weer gestaag de hoogte ingaan, schuift menig student opnieuw de beentjes onder het bureau voor de eerste examenetappe.

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit de Verenigde Staten, Brazilië en India.

Vluchtelingencrisis, Trump, een ontwricht Midden-Oosten. Staat de wereld in brand of is dat slechts perceptie? Professor Mensenrechten Eva Brems (UGent) laat haar licht schijnen op de actualiteit.

Met zijn baanbrekende werk 'The shame of poverty' brak Robert Walker lansen in het onderzoek naar armoede. Die problematiek is nog steeds een heet hangijzer voor de professor emeritus.

De KU Leuven denkt na over een meer geharmoniseerd taaltestbeleid. Nu worden internationale studenten verplicht tot een dure taaltest waarvoor veel Vlaamse studenten vrijgesteld zijn.

Een veel te grote werklast bemoeilijkt momenteel de zorgcoördinatie aan de KU Leuven voor studenten met een functiebeperking. Daardoor is er geen ruimte voor de broodnodige individuele begeleiding.

De Sociale School in Heverlee staat in rep en roer. Aanleiding is het ‘ontslag’ van restaurantmedewerkster Marleen na 21 jaar dienst op de campus. 'Sociale dumping!' klinkt het bij de actievoerders.

Verspreidt de KU Leuven Gülenistische propaganda? Die assumptie maakten enkele critici deze zomer door de Gülen-leerstoel die aan de Leuvense universiteit werd opgericht, aan de kaak te stellen.

Turkije en Erdogan lagen al langer onder vuur, maar sinds de coup lijkt de democratie in het land nu echt wel ten grave gedragen. Hoe scherp is dat onderscheid tussen democratie en dictatuur nu?

Enkele weken geleden kwam Meryame Kitir in het oog van een storm terecht toen Luc Van Biesen (Open Vld) haar aanmaande ‘terug naar Marokko’ te gaan. Maar Kitir heeft haar koffers allerminst gepakt.