Josje Kerkhoven

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Josje Kerkhoven

Van 15 tot 18 november waren STUK en M-Museum het speelveld van een resem kunstenaars op het PLAYGROUND-festival. Onze recensenten bieden jullie een greep uit het aanbod.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week: I Am Not Your Negro, In Absentia en de reggae van Max Romeo.

Donderdagavond organiseerde de Studentenraad KU Leuven het eerste debat in deze verkiezingscampagne.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie aanraders. Deze week: de film Chez nous, de tovenarij van Merlijn of het Barre Land en het campustoneel gaat Over lijken.

In kunstencentrum STUK loopt momenteel de expo Artefact – The Act of Magic. De tentoonstelling neemt het creëren van een magisch moment als uitgangspunt maar niet het magische moment zelf. Of toch?

Nadat Luc Delrue eind 2015 vertrok bij het M-Museum van Leuven, is met Peter Bary nu een opvolger aangesteld.

Deze week staat er in Veto een bon voor 50% korting op films in de nieuwe zalen van Cinema ZED. Die bon is te gebruiken tussen 13 en 22 februari, dus geven we eenmalig voor elke weekdag een filmtip.

Luk Perceval bewerkte met NT Gent en een aantal Turks-Belgische acteurs de roman ‘Sneeuw’ van Orhan Pamuk. Een wervelwind van kleur en geluid, die net iets meer vertaling dan bewerking is.

Een voorstelling van Alain Platel, een decor van Berlinde De Bruyckere, Mahlers muziek? Slapen zul je niet. De titel als gebod: slapen​ ​is​ ​sterven,​ ​wie​ ​wil​ ​overleven​ ​houdt​ ​zijn ogen open.

Terwijl Maarten Van Cauwenberghe als ontspannen deejay een saf rookt en platen speelt, wringt danseres Lisbeth Gruwez zich in de bochten van de Amerikaanse samenleving.

Professor Lorne Campbell ontving in oktober een eredoctoraat van de KU Leuven. We spreken met hem over Schotland, kunsthistorisch onderzoek en een beetje over plankenkoorts.

Op vrijdag 4 november waren we te gast op een jamsessie in het asielzoekerscentrum in Lubbeek. De Leuvense muziekgroep Klank vzw verzorgde er een avond vol muziek en participatie.

500 jaar geleden rolde de eerste versie van Thomas Mores Utopia van de drukpers. Het luidde de start in van een nieuw fenomeen en was de aanleiding voor de tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia'.

In het stuk 'Cyrano' worstelt Cyrano de Bergerac met liefdesbesognes en een lange neus. Een onderhoudende voorstelling die tussen komedie en romance hangt zonder een romantische komedie te worden.

Maarten Ketels maakte 'Troje' over de vier maanden die hij doorbracht bij de Romagemeenschap van Leuven. Hij zet je op je plaats en laat de omgeving dan langzaam verdwijnen.

De Nederlandse theatermaakster Laura van Dolron roept in haar monoloog 'Wij' op om open te staan voor de ander. Helaas wordt die boodschap overschaduwd door haar eigen negativiteit.

De faculteiten Letteren, Wetenschappen, Bedrijfswetenschappen en Ingenieurswetenschappen slaan de handen in elkaar voor de expo Ex Vitro. Geen grap, wel een chaotische happening die aanzet tot denken.

Nederland wil jaarlijks 7 miljoen euro investeren in culturele samenwerkingen met landen net buiten Europa, om zo ook met cultuurkapitaal te bouwen aan een "veilige en rechtvaardige wereld".

Kunstroute brengt jaarlijks het publiek naar de ateliers van de kunstenaars. Met de uitbreiding met de LABO-expositie blijft het principe “door en voor kunstenaars” overeind.

De volgende weken organiseert de stad Leuven een heuse biermaand. Met allerlei activiteiten zet men het schuimend gerstenat nog nét iets hoger op de Leuvense agenda.

Een jaar na de bezetting van het Maagdenhuis is er nog niet veel werk gemaakt van de eis tot meer democratisering aan de Universiteit van Amsterdam. De uitkomst? Twee commissies zonder studenten.

KU[n]ST Leuven wil met het stadsbrede festival "500 jaar Utopia" samen met de burgers op zoek gaan naar de ideale samenleving. De betrokkenheid van studenten staat daarbij centraal.