Oriane Lecluyse

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Oriane Lecluyse

Met 2600 stemmen won 'Geen berg te hoog' de Art4Campus-wedstrijd. Het initiatief kadert binnen het steunpunt Kunstintegratie. Vanaf 20 september sieren kleurrijke bergen de Toledo-inlogpagina.

In Denkers voor onze tijd interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Susan Neiman. 'Qua omgang met het verleden moet er in België nog veel gebeuren.'

In Denkers voor onze tijd interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Susan Neiman. 'Qua omgang met het verleden moet er in België nog veel gebeuren'

Studenten en professoren getuigen over de vele ongelijkheden in het Franse hoger onderwijs. Geld, cultureel kapitaal en woonplaats blijken doorslaggevend.

Het coronavirus kwam via exact dezelfde route als de pest Europa binnen. Maar dat is niet de enige relevante vergelijking. Zowel historisch, geneeskundig als filosofisch zijn er veel gelijkenissen.

Terwijl mijn twee collega’s in deze columnreeks pleiten voor enerzijds meer lef en anderzijds meer onderzoeksjournalistiek, sta ik op de rem.

Een economische terugval voor de KU Leuven op korte termijn kan een surplus vormen op lange termijn. Toch zal de crisis de 5 Vlaamse universiteiten tientallen miljoenen kosten. KU Leuven, quo vadis?

Gent en Brugge pakken uit met de start van het Jan Van Eyck-jaar: twee tentoonstellingen met meer dan honderdduizend verwachte bezoekers. Corona had het anders gewenst: virtuele rondleidingen dus.

Pierre Van Damme voert onderzoek naar de verspreiding van corona. Groepsimmuniteit is geen oplossing voor de nabije toekomst, zelfs met strikte maatregelen.

Nu is de tijd om je gedachten te laten wegdrijven naar andere oorden: deze coronacultuurtips zijn een startpunt.

Op nieuwsredacties krijgt beeld vaak een bijrolletje toegeworpen. Een fout uitgangspunt vinden Anne-Leen en Oriane, die dan maar hun pen vastnamen.

Stefan Rummens, hoogleraar politieke filosofie, wees in verschillende media al op mogelijke gevaren in de coronacrisis. Dit interview gaat dieper in op onze fundamentele vrijheden.

Vanuit huis word je in Vanfleterens overzichtstentoonstelling binnen gewalst: rimpels uitpluizen in portretten tot schipperen in treinlandschappen. Vanfleteren is overal aanwezig.

De coronacrisis maakt dakloze mensen kwetsbaarder. Het openbaar leven is stilgezet en bijgevolg 'komt hun zelfredzaamheid in het gedrang', aldus Simon Mertens, straathoekwerker van CAW Oost-Brabant.

Op een bepaald moment gaan die sit- en romcoms ook vervelen. En nu je vastzit op kot of bij de mama, vallen er geen smoesjes meer te verzinnen. Hier een stevige portie cultuur, quarantaineproof.

Ook de KUL is bezig een vaccin tegen het virus te ontwikkelen. Eerste succes wordt voorzichtig bevestigd: antilichamen zijn aangemaakt, afwachten of ze ook het virus detecteren en schadeloos maken.

Al 27 jaar vertegenwoordigen studentenpartijen in Nederlandse gemeenteraden de belangen van de student. Wat aanvankelijk ontstond uit ontevredenheid resulteerde in een emancipatorisch succes.

Regisseur Jorre Vandenbussche en acteurs Casper Schoolmeesters (Edward Twee) en Karel Tuytschaever (Gaveston) brengen homoseksualiteit en macht op de planken in 'Edward Twee' van fABULEUS.

Voor de 28ste keer vindt het kunstenfestival Ithaka plaats. In het hartje van Leuven kan je een week lang gratis het werk van jonge kunstenaars bezoeken. Voor hen is Ithaka een mogelijke springplank.