artikel> Uw culturele agenda voor twee weken quarantaine

CulTip: 30 maart tot 12 april

Op een bepaald moment gaan die sit- en romcoms ook vervelen. En nu je vastzit op kot of bij de mama, vallen er geen smoesjes meer te verzinnen. Hier een stevige portie cultuur, quarantaineproof.

Decamerone - Giovanni Boccaccio

Wanneer Firenze plots geteisterd wordt door de pest, besluiten tien jonge Florentijnen uit te wijken naar het platteland. Om de tijd te verdoen, vertelt ieder van hen een verhaal, culminerend in een epische allegorie. Deze veertiende-eeuwse raamvertelling vormt samen met Dante’s La Divina Commedia het literaire koningspaar van Italië. Wanneer men het heeft over social distancing, wordt het niet alleen heel eng, maar begin je ook meer en meer te denken dat Boccaccio in werkelijkheid Marc Van Ranst is.

Zandman - Nachtelijke kortverhalen van Radio 1

Gedurende één week dragen Vlaamse acteurs en actrices elke avond hun favoriete kortverhaal voor. Maandag gaf Jan Decleir Het Verraderlijke Hart van Edgar Allan Poe weg. Zomaar even dacht ik na de uitzending een kloppend hart in stilte te horen beven. Als mijn kleine ik - vroeg ik mezelf af - ben ik dit nog, die hier in mijn slaapkamer de stilte beluistert, of fluistert mijn fantasie mij toe? Mocht je jezelf willen pijnigen met de suspense van elke adempauze, dan raad ik je aan de radio op te zetten van tien tot elf uur 's avonds. Of zomaar even de podcast Zandman te downloaden.

A Journal of the Plague Year - Daniel Defoe

In dit verslag van de Great Plague of London van 1665 beschrijft Daniel Defoe hoe de epidemie stilaan meer greep begon te krijgen op de grootstad. Aan de hand van getuigenissen, precieze beschrijvingen en exacte dodenaantallen, schept Defoe een sfeer die sterk gelijkt op de avondjournaals bij ons. Wandelend door de straten van Londen merkt hij op: 'It was a most surprising thing, to see those Streets, which were usually so thronged, now grown desolate.'

Google Kunst & Cultuur Archief

Schone kunsten bezoeken vanuit jouw luie zetel? In twee klikken vind je gratis het grootste online cultuurarchief. Typ je favoriete artiest, museum of stroming in de zoekbalk en selecteer je virtuele museumtour of collectie. Mijn aanraders: Frida Kahlo - acht hoogtepunten, vier exposities over Monet aan het Londense National Gallery Museum en een architecturale tour in het Guggenheim Museum in Bilbao. De link vind je hier.

La Peste - Albert Camus

Toen mijn leesclub in februari La Peste besprak, werd meer dan eens smalend gealludeerd op de huidige corona-uitbraak. Wanneer men de filosofische roman nu ter hand neemt, vergaat het lachen ons wel. Camus wou met dit werk zijn 'filosofie van het verzet' tastbaarder maken. We lezen hoe iedereen zich op zijn eigen manier verzet tegen de willekeur van de bacil, een metafoor voor het leven. Nu klinkt Camus' pleidooi nóg sterker: révolte!

Wit is altijd schoon – HETGEVOLG

Hoogdagen voor mensenschuwe culturo’s: cultuurconnect volgt de trend en smijt tientallen theatervoorstellingen gratis online. Wit is altijd schoon is Stefan Percevals bewerking van Leo Pleysiers gelijknamige roman voor het theater. Sien Eggers speelt de rol van gestorven moeder perfect balancerend op de grens van realisme. Een Vlaamse woordenwaterval die haar zoon na haar dood nog bejaagt met de vraag wat de mensen zullen denken als er op Allerheiligen maar e schraal potteke op haar graf verschijnt. De sterkte van de tekst en kracht van haar talent maken van Wit is altijd schoon een teder en ontroerend spel.

Powered by Labrador CMS