Pjotr Hubin

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Pjotr Hubin

Dinsdag 9 mei trekt de KU Leuven naar de stembus. Volgens onze inschatting wordt het spannend - maar trekt huidig rector Rik Torfs aan het langste eind.

Het internationaal beleid ligt wat in het slop. Er lijkt centraal weinig te gebeuren en de ambitie lijkt beperkt. Rector Rik Torfs spreekt dat resoluut tegen.

Het personeelsbeleid aan de campussen loopt spaak. Een gevoel van frustratie en onvrede maakte zich de voorbije jaren meester van heel wat personeelsleden.

Drie masterstudenten psychologie onderzoeken hoe ondernemen aan de verschillende faculteiten van de KU Leuven gepromoot en ondersteund wordt. Het onderzoek kadert in LCIE Research.

Dit jaar werden voor het eerst studenten uitgesloten van hun opleiding door de 30% CSE-regel. Nu kan ook de impact ervan op het aantal examenbetwistingen worden gemeten.

Te veel studenten van hogeschool UCLL blokken in de E-bib, althans volgens de Studentenraad van de KU Leuven. In de Algemene Vergadering kwam het tot een stemming om het aantal UCLL’ers te limiteren.

De examens zijn in aantocht en paper-deadlines schrikbarend dichtbij. Sommigen grijpen naar de zware middelen. Rilatine, de ‘blokdrug’, blijkt een populair middeltje om de concentratie te verbeteren.

Het gebruik van rilatine en andere 'smart drugs' valt volgens de KU Leuven niet onder examenfraude. Ondanks de opvallend hoge gebruikscijfers is er nog geen enkele beleidsmaatregel opgesteld.

De Amerikaanse jongeren zullen de komende vier jaar zwaar ondervertegenwoordigd worden in het Witte Huis. 55 procent verkoos Clinton, 37 procent Trump.

In Zuid-Afrika braken een aantal maanden geleden zware studentenprotesten uit rond betaalbare inschrijvingsgelden en de dekolonisering van het onderwijssysteem. Het land kraakt opnieuw.

Een gebouw van kotbaas Appeltans brandt één week voor het nieuwe academiejaar uit en wordt onbewoonbaar verklaard. De kotstudenten wachten na een maand nog steeds op de ontbinding van hun contract.

De KU Leuven financiert indirect de klimaatopwarming. Dat zegt de actiegroep ‘KU Leuven Fossil Free’, die de universiteit ertoe wil bewegen niet meer te investeren in de fossiele brandstoffensector.

Het nieuwe circulatieplan in Leuven zorgt na invoering van de tweede fase voor frustraties bij de Leuvenaar. Het plan heeft duidelijk sterke tegenstanders.

Meerkeuze-examens zijn en blijven een oud zeer. Zowel de UGent als de KU Leuven onderzoeken alternatieven voor de klassieke giscorrectie, maar ook de nieuwe systemen blijven vatbaar voor kritiek.

De Leuvense universiteit was niet altijd even Nederlandstalig als vandaag. Eind jaren 60 veroorzaakten de Leuvense studenten de splitsing van hun universiteit.

De besparingsronde bij de Vlaamse overheid treft de al zeer kwetsbare hogescholen dubbel zo hard als de universiteiten. "De reserves zijn bijna op.” klinkt het.

STUK moet door een budgettair tekort artistieke subsidies aanwenden voor onderhoudswerken. Dat bemoeilijkt de competitie met andere kunstencentra.“STUK wordt structureel minder gefinancierd."