artikel> Stura wilt limiet op aantal UCLL-studenten

Moeten UCLL-studenten uit E-bib geweerd worden?

Te veel studenten van hogeschool UCLL blokken in de E-bib, althans volgens de Studentenraad van de KU Leuven. In de Algemene Vergadering kwam het tot een stemming om het aantal UCLL’ers te limiteren.

Gepubliceerd

In ons editoriaal 'Stura struikelt' vinden we dat Stura dit dossier verkeerd heeft aangepakt.

Er zijn tijdens de blokperiode te veel studenten van de UC Leuven-Limburg die in de Leuvense E-bib studeren en dat is een probleem. Dat is de essentie van de presentatie die de Studentenraad van de KU Leuven (Stura) op de Algemene Vergadering van 17 februari voorstelde.

De wachtrijen aan de E-bib, de bibliotheek van de faculteit Economische en Bedrijfswetenschappen (FEB), zijn onder meer te verklaren doordat een groot aandeel van de blokkers geen blauwe, maar een rode studentenkaart heeft. Het gaat dus om UCLL-studenten in plaats van studenten van de KU Leuven zelf. Stura heeft het over een bezettingsgraad van dertig procent UCLL-studenten in de E-bib. Dat stoot Stura dan ook tegen de borst.

Peter Verbist, coördinator van Agora en verantwoordelijke voor de bibliotheken en leercentra van FEB, bevestigt het verhaal, maar weerlegt de cijfers: ‘Op basis van de gegevens die ik heb, gaat het om zo’n twintig procent. Dat is nog altijd 1 op 5, dus ik wil het probleem zeker niet relativeren.’

1 op 5 blokstudenten in E-bib komt van UCLL

Dat vooral de E-bib met dit probleem kampt, is volgens Verbist logisch te verklaren. ‘In de binnenstad heeft de E-bib de meest ruime openingsuren waar de UCLL-studenten terecht kunnen. Agora is immers enkel toegankelijk voor KU Leuven-studenten en -personeel.’ Campusbibliotheek Arenberg - met dezelfde ruime openingsuren - heeft dit probleem minder, doordat de capaciteit niet zo lang geleden opgedreven werd tot 750 plaatsen.

‘Het gaat enkel over de blokperiode’, benadrukt Verbist nog eens. ‘Tijdens de normale maanden ligt het aantal veel lager.’ Het probleem doet zich dus specifiek voor op het moment dat studenten de bibliotheken opzoeken als werkplek, niet om de collecties te gebruiken.

Stura teruggefloten

Stura stelde mogelijke denkpistes voor aan de leden van de Algemene Vergadering en hoopte bij hen een instemming los te krijgen om een limiet op UCLL-studenten tijdens de examenperiode te stellen, op eender welke manier.

De AV gaf niet zomaar de toestemming waar Stura op hoopte. Eerst stemde ze tegen het voorstel om de UCLL-studenten te limiteren, nadien gaf ze het mandaat om gesprekken met UCLL aan te gaan. Met de UCLL zelfs was dus nog geen enkel gesprek aangegaan.

'Er zijn al concrete plannen om 200 extra plaatsen aan de E-bib toe te voegen.'

Peter Verbist, KU Leuven

De AV riep dan ook op niet overhaast te werk te gaan en ook eens met de UCLL samen te zitten. ‘We willen dat er een gesprek is met de UCLL. Dan kunnen we daarna kijken wat er moet gebeuren’, verduidelijkt Lukas De Backer, preses van VTK. ‘Nu al direct beslissingen nemen is een beetje overhaast.’

Stura zelf wenste niet te reageren: ‘Deze problematiek werd nog maar vluchtig besproken op de AV. Er is geen duidelijk standpunt, we spreken er dan ook nog niet over', reageert voorzitter Marie Vanwingh.

UCLL is verbaasd

Francis Loyens, directeur studentenbeleid van de UCLL, reageert verbaasd op de problematiek. ‘Ik ben daar eigenlijk niet van op de hoogte. Er is een Associatiereglement, dat bepaalt dat de studenten gebruik kunnen maken van elkaars instellingen.’

Die regeling wordt volgens Loyens niet enkel door Associatie-studenten gebruikt. ‘Ik heb daar geen cijfers over, maar op onze campus in Diepenbeek komen in de blokperiode ook KU Leuven-studenten. Ze zijn dan thuis, maar studeren overdag in onze bibliotheken.’

‘Je moet dus het reglement al gaan wijzigen om de studenten echt de toegang te ontzeggen’, stelt Loyens. ‘Strikt genomen doen ze immers niets fout. We zien wel dat studenten elkaar opzoeken om samen te studeren.’ Er moet nagedacht worden hoe met deze trend om te gaan, stelt de directeur. ‘We moeten dit niet afremmen. Het gaat om een gevoel van solidariteit, dat ook de instellingen overstijgt.’

'Nu al direct beslissingen nemen is een beetje overhaast'

Lukas De Backer, VTK

Bovendien zou Loyens het betreuren, mocht een dergelijke maatregel het onderscheid tussen universiteit en hogeschool opnieuw versterken. ‘Het heeft geen zin om te polariseren.’

Loyens heeft begrip voor de uiteindelijke visie van de AV om eerst samen te zitten. ‘Het samenzitten en het probleem samen bekijken vind ik een heel goede optie. Dat verkies ik zeker boven allerlei aanvallende reglementen om dit probleem aan te pakken’, stelt hij. ‘De reactie van de AV past binnen hoe we samenwerken. Dat is constructief samen beleid maken.’

Ook vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink wenste niet te reageren. ‘De vicerector wacht op mijn input’, aldus Peter Verbist. ‘Ik heb deze week de cijfers gekregen en moet de nodige analyses nog doen.’

Volledige weigering onhaalbaar

Op de AV werd nagedacht over hoe de limiet op UCLL-studenten exact zou worden ingesteld. Op suggestie van Peter Verbist werden enkele voorstellen besproken. ‘De eerste concrete denkpiste gaat om een zone die we zouden afbakenen in de bibliotheek, waar tijdens de blokperiode de werkplekken voorbehouden zijn voor KU Leuven-studenten’, zegt Verbist.

De komende maanden bekijkt Verbist hoe haalbaar deze optie is. Het gaat dus effectief om een soort blauwe - enkel voor KU Leuven-studenten met blauwe studentenkaart - zone, ontoegankelijk voor UCLL-studenten.

‘Het heeft geen zin om te polariseren’

Francis Loyens, UCLL

Reservatie was een tweede suggestie. ‘Maar dat verschuift het probleem ook naar een digitale wachtrij. Die piste zijn we op het moment eerder aan het verlaten’, vervolgt Verbist.

Stura zelf dacht ook na om UCLL-studenten later binnen te laten dan KU Leuven-studenten, om zo 'blauwe' studenten de gelegenheid te geven een blokplekje te veroveren.

Naast het limiteren werd ook het volledig weigeren, zoals in Agora, gesuggereerd. Dat vindt Verbist niet echt een optie. ‘We kunnen dat niet maken. Er zijn protocolakkoorden tussen de Associatie-bibliotheken die zorgen voor vrije toegang voor studenten en personeel van de Associatie. In de theorie is dat in twee richtingen, in de praktijk gebeurt dat vooral in één richting. Dat die verhouding niet in balans is, hebben we al aangekaart bij de vicerector Studentenbeleid.’ Het volledig weigeren van UCLL-studenten kan bij Agora wel, omdat dat een leercentrum is en dus niet in het protocol vervat ligt.

Het probleem heeft vooral te maken met capaciteit. ‘Misschien stellen we in de toekomst toch bijkomende lokalen open’, stelt Verbist. In september 2017 komt daar ook het vernieuwde leercentrum in Gasthuisberg bij, dat dan actief in het spreidingsplan van 'Blokken in Leuven' zal staan. Op iets langere termijn zijn er concrete plannen om - ten laatste binnen drie jaar - 200 extra plaatsen aan de E-bib toe te voegen.

Powered by Labrador CMS