Sjaak Tromp Meesters

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Sjaak Tromp Meesters

De KU Leuven en bierbrouwerij AB InBev richtten onlangs een nieuwe opleiding tot bierbrouwer op. Maar is het wel wenselijk dat de KU Leuven zo verbonden raakt met een private partner als AB InBev?

Duitse universiteiten, althans sommige, hebben een probleem. Sinds jaar en dag verliezen vooral, maar niet uitsluitend Oost-Duitse universiteiten studenten. Dit roept existentiële vragen op.

Wie van mister Brexit concrete inzichten of ervaringen in het onderhandelingsdossier met Londen had verwacht, kwam bedrogen uit. Europa moest verder kijken, dat was de boodschap.

In 'De nieuwe politiek van Europa' schetst Europees historicus Luuk van Middelaar in 2017 hoe de EU leerde harde, politieke keuzes te maken. Hoe staat die EU er anderhalf jaar later voor?

Het bureau van Koenraad Debackere, Algemeen Beheerder van de KU Leuven, ligt letterlijk in de schaduw van het rectoraat. Maar of we kunnen spreken van een schaduwbestuur, is hiermee niet gezegd.

In de schaduw van Downing Street 10 wordt ook in Brussel gewerkt aan oplossingen voor de Brexitschade. Europarlementariër Ralph Packet schijnt licht op de toekomstig universitaire samenwerking.

Nu de Brexittrein verder richting ‘no deal’ stoomt, loeien de alarmsignalen op de Vlaamse rectoraten steeds luider. Als er geen akkoord komt, loopt de samenwerking met de Britse universiteiten gevaar.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika en VRG op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

De roadmovie Green Book blijkt een humoristische en ontroerende film te zijn over twee tegenpolen. Jammer is alleen dat het niet méér is dan dat.

Twee stemmen gaan in debat over de geladen term 'nationalisme'.

Anno 2018 is de democratisering van het hoger onderwijs nog steeds een heikel punt. De KU Leuven zet nu in op niet-bindende toelatingsproeven, maar zetten die ook zoden aan de dijk?

In ‘Belgium: een utopie voor onze tijd’ tekent filosoof-econoom Philippe Van Parijs zijn droomscenario uit voor ons kleine landje. Zingen we over tien jaar de Brabançonne in het Engels?

Het studieleven is niet altijd makkelijk. Waar sommigen de een na de andere paper afwerken, daar is het voor anderen ploeteren. Niet getreurd: hier wat tips voor een soepele studietechniek.

Spontaniteit, originaliteit en nieuwe ideeën waren leidend in het concert van Spinvis, woensdagavond. Oud is hij, versleten nog lang niet.

Zijn de kosten en de baten van het hoger onderwijs wel eerlijk verdeeld? Hoogleraar Erwin Ooghe vindt alvast van niet.

Gevoeligheden zijn... gevoelig. Gezond verstand is nodig om daar mee om te gaan, ook in de pers.

Vandaag wordt het nieuw academisch jaar ingeluid. De traditionele stoet der togati, de speeches en andere feestelijkheden kun je hier volgen.

Wat bepaalt de rol en de positie van de wetenschapper in het maatschappelijk debat? Hoe zouden wetenschappers zich hierin moeten mengen? Kan de wetenschap überhaupt wel neutraal zijn?

Het jaarlijkse Afrika Filmfestival strijkt weer neer in Leuven, met onder andere The Train of Salt and Sugar. De film biedt een inherent optimistisch verhaal, ondanks de grote hoeveelheid ellende.

Sociale media: de ultieme democratisering van nieuws en debat. Droom? Of toch deceptie?

Toen Emile Zola in 1898 met een open brief in de Franse krant L’Aurore van president Faure een echt, openbaar proces eiste voor de van spionage beschuldigde kapitein Dreyfus, sloeg dat in als een bom.

De dubbele lezing van LVSV over de politieke situatie in Turkije bood een verfrissend en interessant perspectief op de situatie. Er bleek geen sprake te zijn van goed of kwaad, wel van fout en fouter.

Stad Leuven, KU Leuven en studentenkoepelorganisatie LOKO slaan de handen ineen om de private markt voor koten transparanter te maken. Het middel: een kotlabel.