artikel> Jouw culturele agenda voor de komende blok- en examenperiode

CulTip 24 mei - einde academiejaar

Hoewel studeren enorm verrijkend kan zijn, blijft het favoriete moment van vele studenten het (half)uur waarin de boeken gesloten worden. Om die pauzes beter te benutten, serveren wij culturele tips.

Gepubliceerd

Dalton (online) en Docville (fysiek)

DOCVILLE: 9 tot 19 juni - Cinema ZED

Wie aan het einde van een blokdag nog niet genoeg (educatieve) filmpjes heeft bekeken, kan vanaf 9 juni genieten van een avondje cinema. In Leuven kan je daarvoor terecht bij Kinepolis of Cinema ZED. Is een langspeelfilm dan weer een grote hap uit je blokschema? De kortfilms die voor het Kortfilmfestival 2020 werden geselecteerd, zijn nog steeds beschikbaar op Dalton. De kers op de cinematografische taart is echter de terugkeer van DOCVILLE, een festival dat focust op de documentaire film. Met de boodschap '0% online, 100% fysiek' worden potentiële kijkers die leiden aan het befaamde 'grotsyndroom' meteen uit hun kot gelokt. Geen slecht idee; uiteindelijk is toch alles mooier op een groot, wit doek.

Dalton: €5 per maand; DOCVILLE: ticketprijs bedraagt €9,5 (standaard),7 (met ZED-studentenkaart) of6 (met KU Leuven Cultuurkaart)

Leuven Jazz

19, 23 en 30 mei

Leuven Jazz is terug. Eind mei worden weer voorzichtig online concerten georganiseerd. En dat is de jazzliefhebber niet ontgaan; veel tickets gingen namelijk al de deur uit. Niet getreurd, nog enkele concerten wachten op je aanwezigheid. Ook huismussen kunnen aan hun trekken komen: het afgelaste Leuven Jazz 2020 kan nog steeds via Spotify beleefd worden. Verzamel meteen ook de meest dansbare songs voor bij een pauze.

Prijzen variëren tussen €7 en15

Nooit te weinig boeken

Het is begrijpelijk dat je na een dag studeren niet nog eens een boek wil openslaan. Tegelijkertijd is het onbegrijpelijk dat afgelopen jaargang geen enkel boek de cultip haalde.

Wie zin heeft in een meeslepend, tomeloos verhaal, schaft het best Mijn Lieve Gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld aan. Liefhebbers van Brouwers opteren dan weer beter voor zijn laatste boek, Cliënt E. Busken. En wie snakt naar het vervolg van het verhaal van de jonge Marcel, neergeschreven in de gelijknamige roman, leest beter De onbevlekte van Erwin Mortier. Of deze drie titels toevallig op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021 stonden? Misschien.

Artefact 2021

10 tot 27 juni - STUK Leuven

Artefact is een tentoonstelling en soundprogramma ingebed in een festival. Na Alone Together, de expo die in februari 2020 in het teken stond van alleen-zijn en verbinding, volgt nu Wired for Empathy. In deze uitgebreide tentoonstelling wordt gezocht naar wat empathie vandaag betekent. Die zoektocht wordt niet alleen via taal en beeld, maar ook door middel van participatieve of immersieve situaties gevoerd. Daarnaast is Artefact meer dan dat. Een handvol lezingen, workshops, podcasts en films vullen de tentoonstelling aan en zorgen ervoor dat de bezoeker zich verder in de thematiek kan verdiepen.

Expobezoek is gratis, ticketreservatie is verplicht

Het oor wil ook wat

Een van de weinige goede dingen aan 2020 was ongetwijfeld de terugkeer van de podcasts. Afgelopen jaren zijn vele parels als paddenstoelen uit de grond opgekomen. Onthoud vooral voor nu Phasmophobia, een liefdesdrama met een spookachtig randje; Scripts Off Screen, een podcast bestaande uit onverfilmde verhalen en Touché, de podcastversie van het gelijknamige radioprogramma waarin Friedl Lesage steeds boeiende gasten verwelkomt.

Powered by Labrador CMS