artikel> “Niet iedereen in Groot-Brittannië haat de Europese Unie”

Britse studenten over de brexit

Britse studenten en universiteiten kanten zich gezamenlijk tegen de brexit. Elk met hun eigen redenen.

Gepubliceerd

Volgens een peiling van de Leedse studentenkrant The Gryphon willen zeven op de tien Britse studenten in de Europese Unie blijven. “Ik denk dat het idee om de EU te verlaten veel studenten zorgen baart. Er is weinig oppositie in onze kleine studentenbubbel, maar het is zeker een probleem,” aldus hoofdredacteur Benjamin Cook.

Cook meent dat de argumenten ten voordele van een brexit niet zo rationeel zijn. “Het is eerder historisch gegroeid, het wantrouwen van de Britten voor Europa. Historisch gezien hebben we onszelf gedefinieerd tegenover naties als Frankrijk en Duitsland. De redenering om de EU te verlaten komt uit een gevoel van Englishness.”

“Er is weinig oppositie in onze kleine studentenbubbel”

Benjamin Cook, hoofdredacteur van The Gryphon

Leap of Faith

DeBritse student aan de KU Leuven, Lloyd Brown, bevestigt dit. Hij denkt dat decampagne om in de EU te blijven de meest rationele is. “De Britten zijn eerdereen vaderlandminnend volk.” Hij stelt dat het allemaal een “leap of faith is. “Ikdenk dat als we in de EU blijven, we blijven uit angst voor de verandering. Alswe weggaan, dan zal het zijn uit angst voor de EU,” meent Brown.

Hijdenkt dat de meeste Britten voor de EU zullen stemmen vanwege de status quo.“Ik denk dat als we de Europese Unie verlaten, we het land zullendestabiliseren. Ik vermoed dat de meeste mensen eerder tevreden zijn met teblijven zeuren over de EU dan het feitelijk wagen de EU te verlaten. Dat isonze Britse optie.”

Ookde Britse studente Eva Joy Legatt is net als de meerderheid van de studententegen een mogelijke brexit. “De Europese Unie staat voor mobiliteit, eengedeelde mentaliteit en gedeelde waarden. Ik geloof er zeker in dat deeluitmaken van EU betekent dat we deel zijn van de mentaliteit. AlsGroot-Brittannië de EU verlaat, zullen we nog meer in onszelf terugtrekken.”

“Maarweet dus gewoon dat niet iedereen in Groot-Brittannië de Europese Unie haat,”lacht de hoofdredacteur van The Gryphon nog.

“De meeste mensen zijn tevreden met blijven zeuren”

Lloyd Brown, Britse student aan KU Leuven

Powered by Labrador CMS