artikel> Faculteiten doen hun best om het Erasmusproject vlot te laten verlopen

Op Erasmus, maar dan in quarantaine

Talloze internationale studenten betreden de Leuvense bodem. Sommigen starten het semester vanuit hun kot. Uit het oog, maar niet uit het hart, stellen de faculteiten.

Gepubliceerd

Het is tegenwoordig geen zeldzaam verhaal: aankomen in het wildvreemde Leuven en onmiddellijk kennismaken met de stad en haar universiteit vanuit je (veilige) kot. Dat is het trieste lot van inkomende Erasmusstudenten met een thuisland dat rood of oranje kleurt. Deze internationale studenten verblijven na aankomst in een verplichte of vrijwillige quarantaine van twee weken. Veel faculteiten ondersteunen deze nieuwkomers, elk op hun eigen manier.

Verplichte quarantaine

Aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid zitten zo’n 10 van de 85 studenten in verplichte quarantaine. Zij komen vooral uit Franse of Zwitserse gebieden en moesten de infosessie via streaming volgen. Ook het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte kreeg te horen dat enkele inkomende Erasmusstudenten de start van het academiejaar niet fysiek mochten meemaken. Professor Pieter d’Hoine, Erasmuscoördinator van het instituut, meldt dat slechts drie van de twintig inkomende studenten uit groene zones komen.

Om de situatie te verzachten werd een algemene regeling uitgewerkt. 'Er wordt van onze docenten verwacht dat zij gedurende de eerste zeven weken hun onderwijs volledig vanop afstand kunnen aanbieden voor wie door reisrestricties of quarantaine niet fysiek aanwezig kan zijn in de les', vertelt hij.

Het digitale pad

Veel praktische bagage wordt meegegeven via live-sessies. Zo heeft elke faculteit een online alternatief ingepland voor zij die niet aanwezig kunnen zijn. De Faculteit Ingenieurswetenschappen koos om zijn digitale infosessie niet alleen op Toledo, maar ook op haar facultaire pagina te plaatsen.

'De mentale impact mag niet onderschat worden'

Bert Claesen, Erasmuscoördinator Faculteit Sociale Wetenschappen

Aan de Faculteit Sociale Wetenschappen worden internationale studenten ook via e-mail sterk persoonlijk opgevolgd. 'Het zijn geen eenvoudige tijden voor de 'Erasmussers'. De mentale impact mag niet onderschat worden, niet alleen voor inkomende maar ook voor uitgaande studenten', zegt Bert Claesen, Erasmuscoördinator van de faculteit.

Naast online infosessies bewandelen de faculteiten ook verder het digitale pad. 'Voor onze internationale programma’s hebben we gevraagd aan de docenten om minstens de eerste twee weken een online programma aan te bieden', stelt professor Peter de Mey, die verantwoordelijk is voor het Erasmusproject aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen.

Toch is er nog veel onduidelijkheid. Cijfers van de hele universiteit zijn er nog niet. 'We hebben studenten gevraagd om zich online te registreren. Als zij niet actief mededelen dat zij in quarantaine zitten, is het moeilijk correcte aantallen te verkrijgen', meldt Peter Lievens, vicerector Internationaal Beleid. Dat bevestigt ook professor Peter de Mey: 'Enkele dagen voor het academiejaar begon, hadden grosso modo een op de vier Erasmusstudenten (aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, red.) nog niet laten weten of ze al dan niet zouden komen.'

Niet-Europees

Opvallend is dat de studenten die in quarantaine verblijven vooral vanuit Europese landen afkomstig zijn. Dat is omdat veel niet-Europese nieuwkomers hun Leuvense verblijf hebben geannuleerd, mede omdat externe factoren hun beletten te reizen. 'Veel niet-Europese universiteiten hebben besloten om de mobiliteit op te schorten', zegt Kathleen Monsieur, studentenadviseur voor de inkomende uitwisselingsstudenten aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Uitstellen blijkt populair. Zo kaart professor de Mey (Faculteit Theologie en Religiewetenschappen) aan dat momenteel al vijftien van de 107 studenten hun Erasmus naar het tweede semester hebben uitgesteld.

'Veel studenten kunnen ondertussen al vrij bewegen'

Pascale Conard, Erasmuscoördinator Faculteit Ingenieurswetenschappen

Naast annulatie en uitstel is er een derde optie om de verplichte quarantaine te omzeilen: vroeger komen. Sommige Erasmusstudenten trokken eerder naar Leuven dan voorzien. Zo is het aantal uitwisselingsstudenten dat momenteel in quarantaine verblijft zeer beperkt aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen. Erasmuscoördinator Pascale Conard: 'Veel studenten kunnen ondertussen al vrij bewegen.'

Allemaal sociaal

Naast het universitaire leven missen inkomende 'Erasmussers' ook sociale activiteiten. Faculteiten en studentenverenigingen hebben ernstig nagedacht over initiatieven om dat te compenseren. 'Wij gaan de stadswandeling herhalen, zodat zij ook de kans krijgen sociale contacten te leggen. Daarna kunnen zij gewoon aansluiten bij de reeds geplande activiteiten', dixit Cedric Verlinden, preses van Ekonomika.

De 'Orientation Days', de door Pangaea georganiseerde startersdagen, waren dit jaar verspreid over drie weken. Volgens een woordvoerder van Pangaea volgde een meerderheid van de studenten in quarantaine de online sessies en spelavonden mee.

Powered by Labrador CMS