artikel> Twee maanden huisarrest en raid op redactie

Redacteurs Russisch studentenblad gearresteerd na video over Navalny-protesten

Vier medewerkers van Russisch studentenblad DOXA werden woensdag gearresteerd wegens 'het oproepen van minderjarigen tot gevaarlijk en wetsovertredend gedrag'. Ze riskeren tot drie jaar cel.

Gepubliceerd

Gisterochtend arresteerde de Moskouse politie vier redacteurs van studentenblad DOXA in hun woonst en doorzocht ze de redactie van het online blad. Daarbij heeft de politie de deur van de redactie geforceerd, de laptops en gsm's in beslag genomen en de ruimtes in puinhoop achtergelaten.

De studenten werden na arrestatie onmiddellijk naar de rechtbank gebracht. Daar werden ze beschuldigd van 'het oproepen van minderjarigen tot gevaarlijk en wetsovertredend gedrag'. Die aanklacht komt er vanwege de publicatie van een video die de politie als een steunbetuiging aan oppositieleider Alexei Navalny interpreteerde. Ze riskeren elk drie jaar cel.

Alexei Navalny

Na de arrestatie van Navalny bij aankomst op de luchthaven van Moskou op 18 januari, kwamen over het hele land honderdduizenden mensen op straat om zijn onmiddellijke vrijlating te eisen. Bij de verslaggeving waren studentenpublicaties van groot belang, vaak de enige (betrouwbare) nieuwsbron in de kleinere steden. Net als vele andere nieuwssites heeft DOXA nu haar zoektocht naar de waarheid mogen bekopen met repressieve maatregelen van het staatsapparaat.

Ze mogen nu geen internet of andere communicatiemiddelen gebruiken en met niemand in contact treden buiten hun gezin en advocaat

In januari werden studenten aan meerdere universiteiten bedreigd met schorsing indien ze gingen protesteren. De protesten waren illegaal verklaard, maar dat ook het hoger onderwijs ingezet werd om politieke redenen, werd door analisten gezien als een keerpunt in het Poetin-regime.

In de bewuste video van januari, geadresseerd aan scholieren en studenten, zeiden medewerkers van DOXA dat de dreigementen met schorsing onwettig zijn en dat je niet bang mag zijn om je mening te uiten. Later werd de video verwijderd op aanvraag van de Russische telecomregulator Roskomnadzor.

Straffen tot drie jaar cel

De rechtszittingen hebben de dag van de raid zelf nog plaatsgevonden. Daarbij ontkenden de studenten iemand ooit tot illegale daden te hebben opgeroepen. Tieners die als getuigen optraden, hebben het filmpje in kwestie – zo blijkt – zelfs nooit gezien. Toch werden Vladimir Metelkin, Alla Gutnikova, Armen Aramjan en Natalia Tysjkevitj tot twee maanden huisarrest veroordeeld. Ze mogen nu geen internet of andere communicatiemiddelen gebruiken en met niemand in contact treden buiten hun gezin en advocaat.

Tijdens de zittingen verzamelden meer dan honderd sympathisanten zich aan het gerechtsgebouw om de vier studenten te steunen. Sommigen hadden plakkaten vast en scandeerden 'Wij zijn ook DOXA!'

'Wij zullen alle nodige maatregelen treffen om Alla in staat te stellen af te studeren, ongeacht haar straf'

Higher School of Economics, Moskou

De Higher School of Economics, waar gearresteerden Alla en Armen studeren, heeft aangekondigd dat ze 'alle nodige maatregelen zullen treffen om Alla in staat te stellen af te studeren, ongeacht haar straf'. Eerder heeft de universiteit echter geweigerd om voor haar studenten in de bres te springen, aangezien DOXA reeds in 2019 geschrapt werd van hun lijst van studentenverenigingen wegens 'te groot politiek engagement'.

'Niet van plan om te stoppen'

De andere DOXA-redacteurs reageren verontwaardigd maar hoopvol. Ze noemen de rechtszaak ongegrond en oneerlijk maar zijn vastberaden om te blijven werken en zich niet te laten afschrikken. 'Ik weet niet goed wat er hierna zal komen, maar we zijn zeker niet van plan om te stoppen', zegt redacteur Ilia Sagitov in een post op Instagram. 'Hoe hoger de druk, hoe sterker wij en onze band zijn.'

DOXA blijft onverschrokken haar missie verderzetten. Redacteurs en medewerkers volgen het nieuws van hun vrienden op de voet, update per update.

Powered by Labrador CMS