nieuws> Zesde vrouwelijke decaan in KU Leuven-geschiedenis

Bénédicte Lemmelijn nieuwe decaan Theologie

Voor het eerst staat er een vrouw aan het hoofd van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Bijbelwetenschapper Bénédicte Lemmelijn won vrijdag overtuigend de decaansverkiezingen.

Gepubliceerd

Met 35 van de 46 stemmen op de faculteitsraad wordt Bénédicte Lemmelijn de nieuwe decaan van de theologiefaculteit aan de KU Leuven. Daarmee is zij nog maar de zesde vrouwelijke decaan in de geschiedenis van de universiteit.

Dat betekent dat er na deze zomer voor het eerst op hetzelfde moment vier vrouwelijke decanen zullen zijn. Naast Lemmelijn gaat het om Bea Maes aan de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Liesbet Heyvaert aan Letteren en Veerle Foulon van Farmaceutische Wetenschappen. Heyvaert werd in oktober verkozen, Foulon vorige week.

Favoriet

Lemmelijn wist niet enkel het personeel, maar ook de studenten te overtuigen: 84,4% van de theologiestudenten stemde voor haar op het debat van faculteitskring Katechetika vorige week. Er stemden 64 studenten, waardoor de opkomst in de faculteit boven de 10% zit. Er studeren zo'n 500 studenten aan Theologie en Religiewetenschappen.

Haar tegenkandidaat Johan Leemans, drievoudig vicedecaan Onderzoek van de faculteit, haalde maar 10,9% van de studentenstemmen binnen. Op de faculteitsraad, waar de proffen het meeste voor het zeggen hebben, haalde hij uiteindelijk 9 stemmen.

Lemmelijn legde in haar programma sterk de nadruk op vernieuwing, maar bleef daarbij vaak wat vager dan Leemans. Ze was sowieso favoriet in de verkiezingen: in de indicatieve stemronde haalde ze 24 stemmen op de faculteitsraad, tegenover 12 voor Leemans.

De nieuwe decaan kwam vorig jaar in het nieuws door haar aanstelling in de Pauselijke Bijbelcommissie. In het verleden was ze al vicedecaan Internationalisering aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen.

  • Rechtzetting 21/05/2022: een eerdere versie van dit artikel vermeldde dat Bénédicte Lemmelijn de vijfde vrouwelijke decaan aan de universiteit is. Met de verkiezing van Veerle Foulon op 11 mei moet dit zesde zijn.
Powered by Labrador CMS