artikel> 'Ten vroegste gepland voor 11 mei'

KU Leuven-bibliotheken werken aan afhaalsysteem

KU Leuven Bibliotheken werkt aan een afhaalsysteem voor boeken. De timing van de opstart hangt af van de coronamaatregelen en de beschikbaarheid van materiaal.

Gepubliceerd

'We hebben een werkgroep opgericht en kijken welke processen we kunnen herstarten', zegt directeur van KU Leuven Bibliotheken Hilde Van Kiel. Een van die diensten is alvast een collect and go voor boeken, zoals bij openbare bibliotheken.

De boeken zouden bij inlevering eerst in quarantaine worden geplaatst. De concrete details worden nog uitgewerkt. 'Donderdag gaat de input van de werkgroep naar het managementteam van de bibliotheken, en daarna toetsen we ook af met andere diensten binnen KU Leuven, zoals VGM (de dienst Veiligheid, Gezondheid & Milieu, red.)', aldus Van Kiel.

Timing

De timing van de heropstart is nog niet zeker. 'Als we ons bij de winkels mogen rekenen, zouden we volgens de voorlopige planning van de Nationale Veiligheidsraad mogen starten op 11 mei', stelt Van Kiel. 'Indien niet, is het eerder 18 mei.' De openbare bibliotheek van Leuven is op 6 april gestart met haar afhaalsysteem.

Sowieso moet eerst het nodige materiaal worden aangekocht: zakjes voor de boeken en beschermend materiaal voor het personeel. Dat kan misschien nog even duren, want de leveringen lopen vertraging op.

Voorlopig blijven interbibliothecaire leningen tussen instellingen niet mogelijk, en de vertragingen bij de post maken ook het interne vervoerssysteem In Transit tussen KU Leuven-vestigingen onbeschikbaar.

Ondertussen loopt de scan on demand-dienst net als de voorbije maanden door.

Powered by Labrador CMS