artikel> Practica kunnen wel doorgaan

KU Leuven vervangt hoorcolleges zoveel mogelijk door online onderwijs

De KU Leuven wil hoorcolleges zoveel mogelijk vervangen door online lesvormen. Fuiven of cantussen kunnen best niet meer doorgaan, zegt de universiteit. Er is nog onduidelijkheid over bibliotheken.

De meest actuele stand van zaken aan de KU Leuven vind je op  www.kuleuven.be/coronavirus. Voor vragen kan je terecht bij coronavirus@kuleuven.be.

België zit in fase twee van het coronavirus. De KU Leuven voerde vandaag extra maatregelen in om de verspreiding tegen te gaan. Hoorcolleges worden zoveel mogelijk vervangen door digitaal onderwijs. De universiteit bereidt deze stap al even voor.

Welke hoorcolleges specifiek niet zullen doorgaan, is nog niet duidelijk. Woordvoerder Sigrid Somers: 'Wij roepen docenten zoveel mogelijk op om in te zetten op digitaal onderwijs nu.'

Een echt onderscheid tussen de grote en kleine hoorcolleges is nog niet gemaakt. Practica en lessen in kleine groep kunnen wel doorgaan. De universiteit vraagt haar werknemers ook om zoveel mogelijk thuis te werken.

Het beleid voor bibliotheken wordt momenteel verder uitgewerkt.

Cantussen en thema-avonden

De KU Leuven roept ook op om geplande evenementen goed te beoordelen aan de hand van de zeven criteria van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid.

'Wanneer u deze toepast op fuiven, cantussen, thema-avonden in fakbars en gelijkaardige activiteiten in besloten ruimtes, is het duidelijk dat deze niet aan die criteria voldoen en dus niet mogen plaatsvinden', zegt de mail.

Over kiesweken of de Beiaardcantus is nog geen uitsluitsel. Het gaat immers over openluchtevenementen. LOKO-voorzitter Lana Van den Heuvel over de Beiaardcantus: 'We hebben een plan klaar indien het evenement wordt afgelast.'

Van sommige andere evenementen werd wel al beslist dat ze afgelast worden. Zo kan het Lustrum TD van Ekonomika niet doorgaan, net als het galabal van Medica. De VTK jobfair vond vandaag wel plaats, al nam VTK extra maatregelen in verband met hygiëne.

KU Leuven eerste universiteit die lessen schrapt

De UAntwerpen voert gelijkaardige maatregelen in, meldt Het Laatste Nieuws. Fysieke lessen worden zoveel mogelijk vervangen door digitale lesvormen, met prioriteit aan groepen met meer dan 50 studenten. Ook de VUB hanteert sinds vandaag deze maatstaf. Lesgroepen boven de 50 studenten zijn uitgesloten, onder dit aantal ligt de keuze bij de student. Maar wel wordt aangeraden om toch niet te komen.

De UGent zal intussen ook zoveel mogelijk omschakelen. Ze beginnen daar morgen mee, staat op hun website. PXL Hasselt gaat nog een stap verder. Het Belang van Limburg meldde dat de hogeschool preventief haar lessen voor drie weken schrapt vanaf morgen. Hier gaat het dus om alle lessen.

Gisterenavond kwamen de vijf Vlaamse rectoren samen, zegt rector Luc Sels. Er is besloten om geen gezamenlijk standpunt uit te sturen, maar ieder zijn eigen lijn te laten uitzetten. 'De maatregelen kunnen anders zijn voor verschillende aarden van de instellingen of verschillende geografieën', zegt Sels.

Het is ook de bedoeling dat de hogescholen van de Associatie KU Leuven op dezelfde lijn als de universiteit komen, zegt Sels.

Powered by Labrador CMS