artikel> Wijziging vanaf 3 november, overgangsfase tot 9 november

KU Leuven: werkwijze à la code rood tot Kerst

Rector Luc Sels kondigt in een mail aan dat de universiteit tot Kerst in een vorm van code rood gaat. De eerste bachelorfase blijft wel in code oranje en er zijn andere uitzonderingen.

Gepubliceerd

Een officiële code rood wilt Sels het niet noemen in zijn mail naar de studenten en het personeel, eerder 'een werkwijze met een impact van code rood'. Hij roept alle docenten op om vakken die online gedoceerd kunnen worden zonder zware negatieve impact volledig online te geven.

De overschakeling zal gebeuren op dinsdag 3 november, maar de universiteit voorziet een transitieperiode tot 9 november.

Uitzonderingen

Eerstefasevakken blijven wel in code oranje, en zoals ook gepland blijven practica en labo-oefeningen met een 1:1-bezetting doorgaan.

Ook 'essentieel contactonderwijs' kan op de campus blijven worden aangeboden. Dat is als er aantoonbaar leerverlies komt kijken bij een schakel naar online, als dat ervoor zou zorgen dat de student pas later kan afstuderen of als de werkvorm te grondig moet worden herzien. Docenten zullen individueel communiceren over wat gebeurt met hun vak.

Door de de facto code rood voor heel wat lessen, komen er heel wat grotere lesruimtes vrij. Sels stelt voor om waar nodig de lessen die nu in kleinere lokalen plaatsvinden te verplaatsen naar daar. Sels moedigt in de mail zijn collega's uit om ook het live contact met studenten in het oog te houden, bijvoorbeeld via livestreams of Blackboard Collaborate.

Onderzoek

Doctoraatsverdedigingen kunnen blijven doorgaan, maar vanaf 3 november zijn vrienden en familie niet meer welkom. Thuiswerk wordt ook weer de standaard voor alle taken die geen aanwezigheid op de universiteit vereisen. De rector zegt wel dat er tot nu toe geen besmettingsclusters op de werkvloer zijn geweest.

De KU Leuven volgt met haar beslissing de UGent en de VUB, die sinds vandaag in code rood zitten. Toen de UGent de schakel twee weken geleden aankondigde, had de KU Leuven nog maar net beslist om naar oranje te gaan. Na een week oranje wordt het nu dus rood.

In een interview met Veto vertelde Luc Sels die week dat hij het er moeilijk mee had 'een universiteit in code rood te brengen als er nog buitenwedstrijden doorgaan met volk op de tribune, of culturele evenementen met behoorlijk wat bezetting, als restaurants open blijven tot 1 uur, of te grote bubbels toegelaten worden.'

Het toont aan hoe snel de situatie is gewijzigd: tegenwoordig gaan geen van deze zaken nog door. In de aangekondigde quasi code rood blijven nu de meeste auditoria leeg, ook de kleinere ruimtes die voorlopig nog met een bezetting van 1:2 konden werken.

Powered by Labrador CMS