artikel> Interbibliothecaire lenen opgeschort, juridische databank JURA ook off-campus beschikbaar

Leercentra sluiten, beperkte openingsuren voor bibliotheken

(Thesis)studenten mogen alleen in bibliotheken als zij de fysieke collectie nodig hebben. Zo vermijdt de universiteit een verplaatsing van de leercentra naar de bibliotheken.

Gepubliceerd

Vanaf vrijdagavond om 18u schakelen de bibliotheken en de leercentra van KU Leuven over op een gereduceerde dienstverlening. Leercentra als Agora en Desiré Collen op Gasthuisberg gaan dicht tot minstens de paasvakantie en de bibliotheken gaan naar beperkte openingsuren. Uitleen blijft mogelijk, maar kan gestopt worden als het risico te groot blijkt.

In de mail van rector Luc Sels stond dat enkel onderzoekers en thesisstudenten nog welkom zouden zijn in de bibliotheken. KU Leuven Bibliotheken specificeert dat nu: enkel (thesis)studenten die de fysieke collectie nodig hebben mogen binnen. Hiermee wordt geconcentreerd op de gebruikers die de collectie echt nodig hebben.

Bachelorproef

'De maatregel is om te vermijden dat studenten in de bibliotheken studeren als de leercentra dicht zijn', zegt directeur Hilde Van Kiel. 'We zagen bijvoorbeeld de voorbije dagen dat studenten naar Agora kwamen om hun weblectures te kijken, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.'

'Men heeft schrik dat de virussen over en weer gaan'

Hilde Van Kiel, directeur KU Leuven Bibliotheken

Tegelijk, zo zegt Van Kiel, zijn uitzonderingen ook mogelijk. Een student die voor bijvoorbeeld een bachelorproef de fysieke collectie nodig heeft, stuurt best een mailtje naar de bibliotheek.

Interbibliothecaire lenen

De interbibliothecaire lenen tussen de instellingen liggen voorlopig stil. Dat geldt ook voor het In Transit-systeem voor transport tussen KU Leuven-locaties. 'Men heeft schrik dat de virussen over en weer gaan', zegt Van Kiel.

Vandaag sluit Agora om 19u in plaats van middernacht

De online collectie is ondertussen beschikbaar en wordt uitgebreid. De juridische databank JURA is bijvoorbeeld nu ook off campus beschikbaar – normaal moet je daarvoor op de rechtencampus zitten. 'Zij doen dat zonder bijkomende kosten, onder internationale druk', zegt Van Kiel.

De financiële databanken die economiestudenten enkel lokaal kunnen raadplegen, blijven op dezelfde manier toegankelijk.

Openingsuren

Omdat er minder bezoek wordt verwacht door afwezige studenten – rector Sels maant hen aan om thuis te blijven – perken de bibliotheken hun openingsuren 's avonds in. De openingsuren kunnen nog evolueren en worden aangekondigd op bibliothekenwebsites. Vandaag sluit Agora om 19u in plaats van middernacht.

Powered by Labrador CMS