artikel> Week 10 - 23 mei

Onderwijs kort

Gerd Van Riel herverkozen en Karen Maex aan het hoofd van LERU: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Gepubliceerd

Gerd Van Riel herverkozen

Gerd Van Riel is herverkozen als decaan van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Hij kwam in 2017 op de stoel nadat Bart Raymaekers, zelf net herverkozen, de faculteit verliet om vicerector Humane Wetenschappen te worden. Gerd Van Riel haalde het in de tweede ronde van Tim Heysse, die zich na de indicatieve ronde niet had teruggetrokken.

Karen Maex voorzitter van LERU

LERU, het Europese samenwerkingsverband van 'onderzoeksintensieve universiteiten' waar de KU Leuven deel van uitmaakt, heeft Karen Maex verkozen als voorzitter. Maex is nu rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam, maar kende een verleden bij de KU Leuven. Ze was er acht jaar vicerector en dingde in 2013 naar het rectorschap. Ze moest toen in de tweede ronde nipt de duimen leggen tegen Rik Torfs.

Rectorverkiezingen leefden amper bij studenten

Uit een enquête van Veto bij meer dan honderd studenten blijkt dat 55% het gevoel heeft dat hun stem niet telt bij de rectorverkiezingen. De peiling werd afgenomen in de week voor de rectorverkiezingen. Het demotiveert dat studenten slechts 10% van de stemmen hebben. Het stemsysteem per faculteit doet daar een schepje bovenop. 'Mijn faculteit betreft maar een klein aandeel van die 10% en mijn stem is niets waard als de meerderheid van mijn faculteit niet dezelfde stem deelt', klinkt het.

Powered by Labrador CMS