artikel> Week 26 april – 9 mei

Onderwijs kort

Goed vaccinatienieuws, decaansverkiezingen 2021 en plagiaat in een visietekst: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Gepubliceerd

Vaccins vallen tussen examens door

Volgens de huidige vaccinatieplanning vallen de vaccins voor de leeftijdsgroep van studenten tussen de tweede en derde zittijd door. Het eerste spuitje komt normaal in de begin juli, het tweede spuitje begin augustus. Mocht je, doordat de vaccinatiestrategie uitloopt, toch een overlap hebben tussen vaccinatie en een examen, kan je aan de KU Leuven enkel een inhaalexamen krijgen indien je een bewijsstuk hebt dat een verplaatsing van je vaccinatiemoment niet mogelijk was.

Decaansverkiezingen 2021

Wilfried Lemahieu is vrijdag herverkozen als decaan van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij nam in 2017 het stokje over van Luc Sels, die er negen jaar decaan was. Met bijna 10.000 studenten is de faculteit de tweede grootste aan de KU Leuven, verspreid over vier campussen. De steun voor Lemahieu, de enige officiële kandidaat na de indicatieve stemming een week eerder, was bijna unaniem.

Aan de faculteit Architectuur zijn er al decaansverkiezingen geweest. Daar kwam Yves Schoonjans, op dit moment voorzitter van het departement Architectuur, uit de bus als opvolger van Dag Boutsen. Hij was de enige kandidaat.

Er zijn deze maand nog decaansverkiezingen gepland aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (donderdag 20 mei) en aan de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (woensdag 26 mei). Bij die eerste is huidig decaan Gerd Van Riel kandidaat om zichzelf op te volgen.

Jan Tytgat beticht van plagiaat

Gert Storms, professor psychologie en lid van de Vlaamse Commissie Wetenschappelijke Integriteit, klaagt plagiaat aan in de visietekst van Jan Tytgat. De kandidaat-rector nam minstens 26 tekstblokken bijna letterlijk over uit andere documenten, zo blijkt uit een vergelijkingstabel die Storms in handen kreeg. Tytgat verdedigt zich dat hij zich grondig heeft voorbereid aan de hand van publiek beschikbare teksten: 'De essentiële punten hiervan heb ik onthouden en gebruikt.' Hij betreurt dat Storms hiermee 'de essentie van de rectorverkiezing vergeet'.

Powered by Labrador CMS