artikel> Teleblok opent chatlijn vanavond

Ruim kwart studenten denkt niet te slagen door coronamaatregelen

28 procent van de studenten denkt dit jaar niet te slagen, bij eerstejaars is dat zelfs 36 procent. Dat blijkt uit een enquête van Teleblok. KU Leuven en de universiteiten bekijken hun CSE-regels.

Gepubliceerd

Teleblok nam de enquête met 770 respondenten af de week voor de paasvakantie. Meer dan de helft zegt studeren meer uit te stellen dan voor de coronacrisis en er niet in te slagen elke dag voldoende te studeren. Slechts 35% kan een goede structuur in zijn dagen brengen.

Eerstejaars maken zich zorgen

Iets minder dan de helft van de eerstejaars heeft vertrouwen dat het gaat lukken om de online lessen te begrijpen, tegenover 60% bij andere studenten.

Dat weerspiegelt zich ook in hun angst om er dit jaar niet door te zijn: 28 procent van de eerstejaars denk niet te zullen slagen door de maatregelen. Ook 21 procent van de laatstejaars vreest daarvoor.

'We hebben veel over de studievoortgangsregels nagedacht en gepraat'

KU Leuven-rector Luc Sels

Het grootste deel van de respondenten heeft de juiste middelen om de online lessen te volgen, maar voor 8% is dat niet het geval. Wel zegt zeven op tien studenten dat ze hulp kunnen vinden bij studiegenoten.

CSE-regels

De cijfers doen vragen stellen over studievoortgangsmaatregelen zoals de 30% CSE-regel aan de KU Leuven, die eerstejaars dwingt van studierichting te veranderen als ze niet slagen voor 30% van de opgenomen studiepunten.

Rector van de KU Leuven Luc Sels: 'We hebben veel over de studievoortgangsregels nagedacht en gepraat. Er is nog geen beslissing rond: we gaan pas de discussie afronden wanneer de examenroosters rond zijn (tegen 30 april, red.).'

De discussie rond versoepeling van CSE-regels gebeurt volgens Sels in ieder geval best met alle universiteiten samen

Er zijn volgens de rector twee manieren om, indien men dat aangewezen vindt, te sleutelen aan de studievoortgangsmaatregelen: 'Ofwel houd je de maatregelen in eerste instantie aan en kijk je achteraf of enige mildering nodig is wegens tegenvallende resultaten, ofwel versoepel je ze op voorhand.'

Die discussie gebeurt volgens Sels in ieder geval best met alle universiteiten samen. 'Je kan moeilijk op een universiteit versoepelen en op een andere niet.'

Chatlijn opent

Teleblok start vanavond haar chatlijn op, een maand vroeger dan voorzien. Tot het einde van het academiejaar zijn ze zijn elke werkdag 's avonds tussen 18 en 23 uur bereikbaar en vanaf 30 mei ook in het weekend.

Powered by Labrador CMS