nieuws> Code oranje staat ook meer evenementen toe

Stoffen mondmaskers opnieuw toegelaten aan KU Leuven

Vanaf vrijdag valt de verplichting om specifiek chirurgische mondmaskers te dragen weg in KU Leuven-gebouwen. Dat meldt rector Luc Sels.

Gepubliceerd

In een mail naar de universiteit op donderdagmiddag schrijft KU Leuven-rector Luc Sels dat stoffen mondmaskers vanaf vrijdag 18 februari terug toegestaan zijn. Op die dag gaat code oranje in in de samenleving. Sels verwijst naar de daling van de coronacijfers in zijn mail.

Naast de afschaffing van verplichte chirurgische mondmaskers, kunnen evenementen en activiteiten doorgaan met een verhoogde capaciteit, schrijft de rector. De website van de dienst Publiekswerking, Congressen en Evenementen leert dat dat aan 70% van de capaciteit van de ruimtes moet. Vanaf volgende week maandag is catering ook terug toegestaan in KU Leuven-gebouwen.

'Niet langer aanhouden dan nodig'

De KU Leuven-brede verplichting voor chirurgische mondmaskers heeft daarmee maar anderhalve week gegolden. Tijdens schriftelijke examens in de januarizittijd was het mondmaskertype ook al verplicht.

Sels zei vorige week aan Veto dat hij de plicht om chirurgische mondmaskers te dragen 'niet langer zou aanhouden dan nodig'. 'Het kan perfect zijn dat na enkele weken de verplichting wegvalt om specifiek chirurgische maskers te dragen.' Dat bleek uiteindelijk maar één week te zijn.

De rector gaat verder op dat elan in zijn mail vandaag: 'Hopelijk kunnen we in de weken die volgen verdere, positieve stappen zetten. Ook nu geldt dat we de maatregelen aan KU Leuven niet langer dan nodig zullen aanhouden.'

Studenten en personeel moeten echter nog steeds de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen. Als je vermoedt besmet te kunnen zijn met het coronavirus, maant de rector aan om je te laten testen en de quarantaine- en isolatieafspraken op te volgen.

Mentale gezondheid

Sels verwijst in zijn mail ook naar mentale gezondheid: 'Pak je studies vast en kom samen met je medestudenten op een coronaveilige manier uit je kot. En wanneer het toch niet zo wil vlotten... praat erover en laat je ondersteunen.'

Het personeel kan zich eveneens aan een aantal veranderingen verwachten. Zo is telewerk in code oranje niet langer verplicht, maar wordt het wel sterk aanbevolen. Ook vergaderingen kunnen weer fysiek plaatsvinden. De KU Leuven moedigt een hybride aanpak aan, zodat collega's die niet in persoon aanwezig zijn toch kunnen meevolgen.

Powered by Labrador CMS