artikel> Toelatingsexamen verplaatst naar herexamenperiode

Toelatingsexamen arts en tandarts digitaal, met minder leerstof

Het toelatingsexamen arts en tandarts vindt dit jaar een maand later plaats, op 25 en 26 augustus – tijdens de herexamens. Het examen gaat digitaal door, met minder leerstof door de coronacrisis.

Gepubliceerd

De verplaatsing naar augustus zorgt ervoor dat de toelatingsproef tijdens de herexamens van het hoger onderwijs valt. Dat komt niet handig uit voor studenten die bijvoorbeeld na een jaar Biomedische Wetenschappen het examen (opnieuw) willen afleggen.

'Gericht op zesdejaars'

Volgens de woordvoerder van minister van Onderwijs Ben Weyts is daaraan gedacht. 'Maar het toelatingsexamen is in de eerste plaats gericht op generatiestudenten (studenten die aan hun eerste jaar hoger onderwijs beginnen, red.). Dat is ook veruit de grootste groep deelnemers.'

'Sommige studenten gaan een keuze moeten maken'

Michaël Devoldere, woordvoerder minister van Onderwijs Ben Weyts

Volgens de woordvoerder is het ingangsexamen in juli bovendien niet veel beter: er kunnen nog steeds examens begin juli vallen en veel voorbereidingstijd is er sowieso niet terwijl je studeert voor je andere examens. 'Sommige studenten gaan een keuze moeten maken, neem ik aan.'

Op 'tot 100' locaties

Het toelatingsexamen gaat in de eerste plaats nog steeds door op de Heizel in Brussel. Als virologen zeggen dat die massaverzameling eind augustus nog niet door kan gaan, wordt het examen op 'tot zelfs 100' verschillende locaties in Vlaanderen gelijktijdig afgenomen.

Ten laatste in juli wordt bekend gemaakt waar het examen zal plaatsvinden.

Minister Weyts vraagt vijfdejaars dit jaar niet deel te nemen aan het examen

Een deel van de leerstof wordt geschrapt: stukken leerstof die in veel gevallen pas aan het einde van het zesde middelbaar worden gegeven. 'Op die manier willen we eindeloze discussies of zelfs juridische procedures over het examen vermijden', zegt de minister.

Er blijft meer dan genoeg leerstof over voor een stevig examen, bevestigt Weyts. 'De moeilijkheidsgraad komt niet in het gedrang.' Het nieuwe leerstofoverzicht vind je hier.

Oefenexamen? Online

Een groot deel van de deelnemers aan het toelatingsexamen zijn vijfdejaars die al eens willen proeven – ongeveer een kwart, stelt de minister. Hij vraagt hen om dit jaar niet deel te nemen en het examen – dat voor hen een oefenexamen is – online af te leggen. Woensdagavond 26 augustus zullen de opgaven op de website verschijnen.

Powered by Labrador CMS