nieuws> Beslissingen gelden niet voor Brussel

Weg met de aulastickers? Lessen op volle capaciteit mogelijk

Volgend academiejaar mogen de aula’s volledig vol zitten, zo heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist met de onderwijspartners. Lessen digitaal volgen moet mogelijk blijven.

Gepubliceerd

Gisterennamiddag heeft Ben Weyts samengezeten met de universiteiten, hogescholen en de Vlaamse Vereniging van Studenten. Ze zijn akkoord om volgend jaar zonder capaciteitsbeperkingen in de aula's mogelijk te maken - ‘code groen’, zoals dat heette. Universiteiten en hogescholen mogen zelf beslissen welke beperkingen ze nog instellen.

Het is niet in detail bekend wat de KU Leuven doet. Rector Luc Sels was niet meteen bereikbaar, maar liet via sms alvast weten dat 'wat de minister communiceert eigenlijk het Leuvense model is'. We kijken dus waarschijnlijk ook in Leuven tegen een academiejaar aan volle capaciteit aan.

Opvallend: het is nog niet duidelijk of dat met of zonder mondmasker zal zijn. Daarover wordt later beslist ‘op basis van de evolutie in de epidemiologische situatie’, maar ook aan de hand van de beslissingen van het Overlegcomité over onder andere binnenevenementen. Zo staat in het persbericht van Weyts’ kabinet.

CO2-meters

De onderwijspartners leggen geen centrale maatregelen op voor CO2-meters. Het komt toe aan de preventieadviseurs - aan de KU Leuven de dienst Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) - om dergelijke maatregelen te nemen.

Die preventieadviseurs kunnen op basis van de soort aula ook alsnog capaciteitsbeperkingen opleggen, bijvoorbeeld in slecht verluchte locaties. Universiteiten en hogescholen moeten de stickers waarschijnlijk dus nog niet meteen opbergen.

De gemaakte beslissingen zijn niet van toepassing voor Brussel. De situatie daar - onder andere bemoeilijkt door de lage vaccinatiegraad - wordt eerst nog verder opgevolgd. De onderwijspartners wilden er geen beslissingen nemen voor enkel het Nederlandstalig hoger onderwijs.

'In de mate van het mogelijke' zullen universiteiten en hogescholen studenten ook toelaten om lessen online te volgen. Dat is voor studenten die om medische redenen voorzichtig moeten zijn of zich nog te onzeker voelen om fysiek naar de les te komen.

Dit artikel is geüpdatet.

Powered by Labrador CMS