artikel> '97% van de bio-ingenieurs is binnen het jaar aan het werk’

Bio-ingenieurs klagen fake news aan

Bio-ingenieurs vinden geen werk, zo berichtte VRT NWS afgelopen week. Volgens de bio-ingenieurs zelf tonen de cijfers echter een heel ander beeld.

Gepubliceerd

Afgelopen week ontstond ophef onder de bio-ingenieurs nadat de openbare omroep berichtte dat bio-ingenieurs moeilijk werk zouden vinden. Hoewel burgerlijke en industriële ingenieurs ‘bijzonder goed in de markt liggen', zouden volgens Het Journaal van de 2000 werkloze ingenieurs vooral bio-ingenieurs zonder werk zitten. Dit zou dan te wijten zijn aan verkeerde verwachtingen van deze studenten.

Hierop kwam al snel reactie. Nadine Buys, decaan van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en haar collega Marc van Meirvenne van Universiteit Gent vroegen om een rechtzetting: volgens hen zit de tewerkstelling van afgestudeerde bio-ingenieurs juist in stijgende lijn. ‘97% van de bio-ingenieurs is binnen het jaar aan het werk’, weet decaan Buys ons te vertellen.

Fake news?

Dit is niet de eerste keer dat een dergelijk bericht in het nieuws verschijnt. Eind 2016 berichtte de VDAB dat er ‘een tekort is aan alle ingenieurs, ongeacht de specialisatie. Met één grote uitzondering: de bio-ingenieur.’ Toen bleek uit cijfers dat bio-ingenieurs de enige groep waren waarbij het aantal openstaande vacatures kleiner was dan het aantal werkzoekenden. Concreet stonden zo’n 1500 werkzoekende industriële ingenieurs tegenover zo’n 3500 vacatures, terwijl er zo’n 300 werkzoekende bio-ingenieurs stonden ten opzichte van ongeveer 70 vacatures.

Deze cijfers staan in ieder geval ver af van de cijfers die VRT NWS suggereerde, waaruit zou blijken dat de 2000 werkloze ingenieurs vooral uit bio-ingenieurs zouden bestaan. Vandaag geeft de VDAB vacature-database 347 hits voor ‘bio-ingenieur’ weer.

Onbekend, maar niet onbemind

Maar ook met de verhouding vacature-werkzoekende bestaan er problemen. ‘Bio-ingenieur is een relatief onbekende term’, vertelt decaan Buys. ‘In de vacatures van de VDAB wordt vaak de term ingenieur gebruikt met als achtergrond biowetenschappen. Dit betekent niet dat bio-ingenieurs zich moeten profileren ten opzichte van industriële of burgerlijk ingenieurs', zegt ze. 'De bedrijven die beginnen werken met bio-ingenieurs blijven enthousiast en vragende partij. De opleiding wordt ook steeds actueler.’

Volgens Brecht Vallaey, doctoraatsresearcher aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen, komt deze foutieve berichtgeving ook op een zeer ongelegen moment. ‘Ik heb net SID-dagen (studie-informatiedagen, red.) achter de rug en er is veel interesse bij laatstejaarsstudenten middelbaar. Dit nieuws geeft een fout beeld aan de ouders en de studenten zelf. In het huidige klimaat is een bio-ingenieur niet meer weg te denken.’

Buys: 'Dit weekend komen de opendeurdagen eraan. Ik hoop dat door het verschaffen van correcte informatie de studenten met een juist beeld van de richting bio-ingenieur naar huis gaan en dat ze hierdoor de juiste studiekeuze kunnen maken.'

Powered by Labrador CMS