artikel> VIB Biotechdag Anno 2019

De wondere wereld van de biotechnologie

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie organiseerde vorige week zondag een florissant, visueel en succesvol laagdrempelig evenement over biotechnologie.

Gepubliceerd

Vorige week zondag 20 oktober vond op campus Arenberg de Biotechdag plaats. Jaarlijks wordt deze vrij toegankelijke dag georganiseerd met telkens een afwisselend relevant thema en een uitgebreid programma. Dit jaar stond het evenement helemaal in het thema van de microbiologie, met als centrale slogan 'Microben onzichtbaar en onmisbaar'. Dit alles met als doel de de biotechnologische wetenschap toegankelijker te maken voor leken.

De dag werd een grote bijeenkomst dankzij de circa 4000 deelnemers die zijn komen opdagen. Deze varieerden van frisgroene jongelingen tot rijpe vakkundigen. In een gemoedelijke sfeer kwam er een enthousiaste participatieve wisselwerking tot stand tussen deze nieuwsgierigen en de organiserende wetenschappers.

Van bier tot puisten

Een rijkelijk kennisaanbod omtrent dit thema werd aangereikt door middel van onder andere rondleidingen doorheen de laboratoria, waarvan de deuren uitzonderlijk waren opengezet voor het publiek. Voor wie graag eens een diepgaander gesprek wou over de materie, waren er meet and greets voorzien met gerenommeerde wetenschappers die fungeerden als levende encyclopedie en de meest uiteenlopende vragen op enthousiaste wijze beantwoorden. Op de interactieve beurs dienden ondertussen een reeks speelse, creatieve uiteenzettingen als brug tot de soms onbegrijpelijke materie binnen het microbiologische veld.

Het biotechcafé had een naam gekregen die niet al te letterlijk mocht genomen worden: er stond welgeteld één standje dat rechtstreeks iets met bier te maken had, met name dat van de bezielers van een 'craftbier' die het brouwproces van bier kwamen uitleggen. In het biotechcafé kon je ook kennis opdoen over de spijsvertering, de strijd tegen puistjes, hygiënische urinecollectie en de relatie tussen farmaceutica en microben.

Een divers publiek

Het programma had duidelijk een diverse invulling, maar jammer genoeg trok het niet altijd het gehoopte publiek aan. Er was meer volk te vinden bij de keynotes van 'Biotech Glashelder', dat gehost werd door Eos Wetenschap. Hier werd een volledig dagprogramma voorzien van bondige keynotes die elk een kwartiertje duurden, met ruimte voor vragen waardoor een interessante interactie met het publiek plaats vond. Voor de nieuwsgierigen die graag een meer omvangrijke theoretische uitleg kregen, werd een mooi tegenwicht geboden met de biotechbabbels van telkens een halfuur.

De VIB had ook aan de allerkleinsten gedacht met een speciaal kids-only-programma waar kinderen zich konden laten onderdompelen in de geheimzinnige onzichtbare wereld van microben. Tot slot was er ook nog een tienerprogramma opgezet, dat een escape room inhield en - onbedoeld succesvol - volk van alle levensfasen aantrok.

Het gehele evenement was een succes en werd mogelijk gemaakt door een heleboel sponsors, waarvan de belangrijkste microben. Onmisbaar voor u, maar u eveneens voor hen.

Powered by Labrador CMS