OPINIE DUURZAAMHEID

Green Out of Office: een universiteit wordt niet duurzaam zonder haar studenten

Arenberg, campus, gras, groen

Het Green Office KU Leuven dreigt te verdwijnen. Al is het nog niet te laat om die beslissing tegen te houden, schrijft Simon Sterck.

Gepubliceerd

Toen enkele maanden geleden vrienden van de UGent me vertelden dat hun Green Office geschrapt ging worden, voelde ik me trots om KU Leuvenaar te zijn. 'Dat klimaatengagement van mijn universiteit is tenminste echt', dacht ik, 'naast mooie speeches gebeuren hier ook mooie dingen. Zoiets zou men aan de KU Leuven nooit beslissen.'

Ondergraving van participatie

Helaas. Afgelopen donderdag ontdekte ik dat ook de Leuvense Green Office op de schop zou gaan. Zelf ben ik niet actief betrokken bij hun werking – ik engageer me via andere organisaties – maar als student maak ik me toch ernstige zorgen om die beslissing. In een besparingsronde dienen keuzes gemaakt te worden, al lijkt dit niet de juiste.

Deze besparing zou een belangrijk aspect van het klimaatbeleid aan de KU Leuven ondergraven. De transitie waar we samen voor staan, hoort een participatief proces te zijn. Veel medestudenten kennen het werk van het Green Office en steunen het ook echt. Een universiteit wordt niet duurzaam zonder haar studenten actief te betrekken.

Tijd voor grootschalige projecten, samen met studenten. Meer Green Office dus, niet minder

De werking van Green Office kan hoogstwaarschijnlijk hier en daar wat efficiënter, met bredere projecten die meer bereiken. Want inderdaad, de duurzaamheidsomslag van de KU Leuven lijkt niet snel genoeg te gaan. Moet er anno 2023 echt nog actie gevoerd worden om drinkkraantjes te plaatsen op campussen? Het is tijd voor grootschalige projecten, samen met studenten. Meer Green Office dus, niet minder.

Juist nu?

Daarnaast is het ook niet correct om deze beslissing juist nu, aan de vooravond van de blok, mee te delen aan Green Office. Studentenprotest, zoals we aan de UGent zagen (met UGent Fossielvrij), wordt zo in de kiem gesmoord. Daardoor zou de beslissing om middelen drastisch te verminderen in stilte kunnen passeren.

Ironisch genoeg stierven ook juist deze week veertien mensen tijdens overstromingen in Italië. De link met de 41 Belgische klimaatslachtoffers van twee zomers geleden is snel gemaakt. Afgelopen week kondigde de Wereld Meteorologische Organisatie nog aan dat we de anderhalve graad opwarming waarschijnlijker dan ooit (tijdelijk) overschrijden binnen vijf jaar.

En juist nu, tijdens haar duurzaamheidsjaar, staat de KU Leuven op het punt om te besparen op haar klimaatbeleid.

Vandaag kan ik helaas minder trots zijn op het klimaatengagement van de KU Leuven

Om toch positief en hoopvol te eindigen: het klimaatonderzoek aan de KU Leuven is cruciaal voor de creatie van een klimaatrechtvaardige toekomst. Want elke tiende van een graad opwarming die we – mede dankzij onderzoek – kunnen inperken doet ertoe. Bedankt!

Ik probeer te blijven geloven dat mijn universiteit haar klimaatengagement wel degelijk serieus neemt. Vandaag kan ik dat helaas met minder trots zeggen dan enkele maanden geleden.

Geachte rector, beste bestuur: het is niet te laat om deze beslissing tegen te houden. Ik hoop dan ook dat het lot van het Green Office KU Leuven opnieuw weloverwogen wordt.

Simon Sterck is bestuurslid Leuven 2030, European Climate Pact Ambassador en VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame ontwikkeling bij de Vlaamse Jeugdraad.

Powered by Labrador CMS