lezersbrief> Lezersbrief van Roger Liekens

Lezersbrief: Domme Amerikanen

Voor alle duidelijkheid : ik verafschuw rechtse populisten zoals Donald Trump en ben allergisch aan elke vorm van racisme.

Gepubliceerd

De auteur van deze lezersbrief is Roger Liekens.

Maar beweren dat 'die blanke Amerikaanse arbeiders vastgeroeste racisten zijn en het altijd zullen blijven' zoals Adesh Dasani doet in Veto nr.8 is toch wat kort door de bocht. Dat inderdaad veel blanke arbeiders voor Trump kozen heeft zeker voor een deel te maken met racisme en gebrek aan scholing. Maar de steeds slechtere en onzekere levensomstandigheden van veel Amerikanen en het feit dat veel mensen het gevoel hebben dat de democratie steeds meer een lege doos is, is de oorzaak van het stemgedrag van veel Amerikanen. Hoe kan men immers van echte democratie spreken wanneer we steeds meer onderworpen zijn aan de blinde krachten van een anonieme "vrije markt" en wanneer een handjevol topmanagers en grote aandeelhouders eenzijdig en autoritair beslissingen nemen die zeer zwaar ingrijpen in het dagelijks leven en inkomen van zeer veel mensen, waarbij onze verkozen politici beweren machteloos te staan. Denk bv. bij ons aan de sluiting van Ford Genk en Caterpillar Gosselier. En de arrogante houding van poenpakkende en zakkenvullende politici die uitsluitend de belangen van "Big business" behartigen, zoals bv. Karel De Gucht, maken de afkeer voor het "establishment" alleen nog maar groter.

Met de democratische socialist Bernie Sanders hadden de Amerikanen een "echt" alternatief tegen het establishment, want peilingen gaven hem meer kans om te winnen tegen Trump dan Clinton. Maar de leiding van de Democratische partij, die volledig verbonden is met Wall Street en de kapitalistische zakenbelangen, heeft er alles aan gedaan om stokken in de wielen van Sanders te steken. Bovendien zou ook gans de kapitalistische massamedia een enorme hetze tegen "de communist" Sanders gevoerd hebben, zoals dat bv. ook het geval is met de linkse Labourleider Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië.
Het kapitalisme is al 40 jaar verantwoordelijk voor de blijvende achteruitgang op het vlak van inkomen en leef- en arbeidsomstandigheden van een zeer groot deel van de Amerikaanse bevolking. Het is dan ook ironisch dat de Amerikanen als reactie hierop kiezen voor iemand die de letterlijke belichaming is van dit kapitalisme.

Maar laten we toch niet te hard lachen met die "domme" Amerikanen. Ook in Vlaanderen hebben de afgelopen verkiezingen veel gewone mensen massaal gestemd voor iemand waarvan zij dachten of, ongelooflijk maar waar, misschien nog altijd denken, dat die de belangen van de gewone Vlaming verdedigt tegen het "establishment" terwijl die man uitsluitend de belangen verdedigt van de rijke kapitaalbezitters en grote ondernemingen. En net als Trump is ook Bart De Wever, want daarover gaat het, groot gemaakt door de media.

Powered by Labrador CMS