artikel> Groene zoekmachine wordt de standaard in pc-klassen en bibliotheken

KU Leuven schakelt integraal over op Ecosia

De KU Leuven hanteert vanaf 5 maart niet langer Google, maar Ecosia als standaard zoekmachine. Het initiatief komt er in samenwerking met Green Office.

Gepubliceerd

Het Duitse Ecosia is een duurzame zoekmachine die 80% van haar inkomsten doorstort naar goede doelen die overal ter wereld bomen planten. Die inkomsten komen voornamelijk uit advertenties; voor de zoekresultaten werkt Ecosia immers samen met Bing, Microsofts eigen zoekmachine.

Op 10 jaar tijd leverde dat naar eigen zeggen al zo’n 70 miljoen nieuwe bomen op. Na een jaar vol klimaatmarsen en bosbranden in Brazilië en Australië zag Ecosia vorig jaar een toename van 82% in zoekopdrachten. Nu springt ook de KU Leuven op de groene trein.

Ecosia on campus

Concreet zal Ecosia de standaard zoekmachine worden in alle pc-klassen en bibliotheken in Leuven, en in de bibliotheken van Brugge, Kortrijk en Antwerpen. Dat past in het kader van 'Ecosia on campus': een initiatief van meer dan 70 universiteiten wereldwijd om de zoekmachine als standaard in te stellen.

'Ik ben in het begin van het academiejaar samen met Green Office een campagne gestart om de zoekmachine te promoten', getuigt initiatiefneemster Eline De Witte. 'Initieel was die gericht op studenten, maar later hebben we dan ook een afspraak gemaakt met de ICTS (de centrale ICT-dienst, red.) van de KU Leuven om ook op de universiteit het initiatief te promoten.'

Die was alvast te vinden voor de overgang naar de groene zoekmachine: 'We hadden een hele argumentatie voorbereid om Ecosia in twee bibliotheken te mogen uitproberen', getuigt De Witte. 'Zij vonden het echter goed om het meteen in alle bibs en de pc-klassen te implementeren.'

De ICTS zelf is al een aantal jaren fel aan het vergroenen. Zo werd de laatste jaren geïnvesteerd in een duurzaam koelsysteem voor haar datacenter en zet de dienst zich al jaren in voor milieubewuster printgebruik.

Powered by Labrador CMS