artikel> In zes Vlaamse studentensteden 'antenne' rond mentale gezondheid studenten

Laagdrempelig aanspreekpunt rond mentaal welzijn op komst

Minister van Onderwijs Ben Weyts wil in zes studentensteden een zo laagdrempelig mogelijk aanspreekpunt installeren voor studenten. Het project zou rond de jaarwisseling van start gaan.

Gepubliceerd

'Er komt in samenwerking met de instellingen in elke studentenstad een laagdrempelige antenne, zodat de studenten ten minste weten waarheen ze zich kunnen wenden bij welzijnsproblemen', kondigde minister van Onderwijs Ben Weyts aan tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.

De nood rond mentaal welzijn van studenten is hoog, zo komt dagelijks in de media. Dit project houdt concreet in dat er in zes Vlaamse studentensteden, onder andere Leuven, Antwerpen en Gent, een vast adres komt in de stad waar studenten terecht kunnen rond mentaal welzijn en dit over de grenzen van de hogeronderwijsinstellingen heen.

Het is de bedoeling studenten zelf te betrekken bij dit project 'zodat het allemaal kan groeien vanuit hun perspectief', klinkt het bij de woordvoerder van minister Ben Weyts. Het aanspreekpunt is niet instellingsspecifiek en wil samenwerking bewerkstelligen tussen verschillende actoren zoals ook lokale besturen en welzijnspartners.

Verbindingsofficier

In elke studentenstad komt er een 'verbindingsofficier' die het overleg zal coördineren tussen de verschillende plaatselijke hogeronderwijsinstellingen en de andere betrokken actoren. Het is bovendien de bedoeling dat de verbindingsofficieren van de verschillende studentensteden onderling regelmatig communiceren.

Het project staat nog in zijn kinderschoenen en zou rond de jaarwisseling uit de startblokken moeten schieten. De vacatures voor de verbindingsofficieren moeten nog worden uitgestuurd.

Powered by Labrador CMS