nieuws> Komt Francken binnenkort toch naar Leuven?

Leuvense N-VA kiest professor als nieuwe fractieleider

Professor moleculaire virologie Zeger Debyser wordt de nieuwe fractieleider van N-VA Leuven, na het vertrek van Lorin Parys. Het is nog de vraag wie kandidaat-burgemeester wordt.

Gepubliceerd

Het vertrek van Lorin Parys op maandag heeft de Leuvense N-VA-fractie onthoofd. De Vlaams-nationalisten hebben snel erna Zeger Debyser unaniem verkozen tot nieuwe fractieleider. Die keuze is vandaag officieel bekendgemaakt.

Debyser is een keuze voor continuïteit, want hij deed de job al eerder tussen 2013 en 2018. Na de verkiezingen van 2018 werd Debyser als fractieleider vervangen door Parys, die de lijst had getrokken als kandidaat-burgemeester.

Partij zkt. boegbeeld

Debyser is daarom nog niet per se het kopstuk voor de lokale verkiezingen over tweeëneenhalf jaar. De ambities in Leuven zijn groot. De vraag rest dus: is Debyser slechts een tussenpaus, en komt bijvoorbeeld nationaal kopstuk Theo Francken alsnog naar Leuven? Hij is op dit moment burgemeester van Lubbeek, een buurgemeente van Leuven.

Voor Debyser zelf betekent de stap weinig verandering. 'Ik nam al enkele taken over van Lorin omdat hij ook nationaal ondervoorzitter en Vlaams parlementslid was. Voor mij persoonlijk zal de werkdruk dus niet veel groter worden, behalve misschien wat meer interviews aan ROBtv of Veto', grapt hij. Over de lijsttrekker in 2024 wil Debyser nog niets kwijt.

N-VA Leuven kondigt ook nog verdere personeelswissels aan. Fred Debrun zal in de plaats van Parys in de gemeenteraad zetelen. Hij zal zich naar eigen zeggen vooral inzetten op de senioren in Leuven. Karel Mortier werd verkozen tot nieuwe afdelingsvoorzitter. Hij vervangt Johan Schoofs, die na twee termijnen niet meer mocht kandideren. Mortier, ondervoorzitter onder Schoofs, zal op zijn beurt worden bijgestaan door Liesbeth Stroobandt.

Drukke prof

De 56-jarige professor is hoofd van de eenheid Moleculaire Virologie en Gentherapie aan de KU Leuven en combineert zijn politieke engagement met zijn onderwijsopdrachten en onderzoek.

Hij zit al sinds 2013 onafgebroken voor de N-VA in de gemeenteraad. In 2014 werd hij al eens fractieleider na het vertrek van Danny Pieters, die vicerector werd. 'Het grootste verschil met de situatie toen is dat er met Tobback toen een heel sterke burgervader zat. Dat vroeg om een andere stijl van oppositievoeren', vertelt Debyser.

'Nu zit er een andere burgemeester. De verkiezingen zijn nog ver, we hebben eerst andere katten te geselen. Maar Leuven is voor N-VA een heel belangrijke stad, dus we dromen er natuurlijk van om in het bestuur te zitten. We zullen zien wat er mogelijk is.'

Powered by Labrador CMS