artikel> Meer groen en meer terrasjes, maar weinig concreet geregeld

Stadsbestuur onthult plannen vernieuwing Ladeuzeplein en Hooverplein

Het Leuvense stadsbestuur heeft plannen om het Mgr. Ladeuzeplein en het H. Hooverplein grondig te hertekenen. Op de concrete invulling van de werken is het evenwel nog wachten geblazen.

De grootste transformatie is gepland voor het H. Hooverplein. Daar zal de weg naar het stadscentrum, waar onder andere Café Commerce en La Paz gelegen zijn, ingepalmd worden door groen en zitbanken. ‘Daarnaast komt er een in het midden van het plein een fontein met een diameter van 20 meter in de vorm van de stadsomwalling’, aldus schepen van monumentenzorg Dirk Vansina. ‘In de 12e eeuw liep die omwalling over het plein, en dus willen we die nu opnieuw visualiseren in het straatbeeld’.

Momenteel staan er twee standbeelden op het H. Hooverplein. ‘Het beeld van Edouard Remy blijft staan,’ zegt Vansina. Voor de ‘Ballon van de Vriendschap’, geliefd klimtuig voor zatte studenten, moet echter een nieuwe plaats gezocht worden. Vansina benadrukt dat dit in samenspraak zal gebeuren met het Verbond der Jaartallen, van wie dit beeld een geschenk is.

Voor de ‘Ballon van de Vriendschap’, geliefd klimtuig voor zatte studenten, moet een nieuwe plaats gezocht worden.

Het Mgr. Ladeuzeplein mag zich opmaken voor een gevoelige vergroting. ‘Door de rijweg te verhogen en opnieuw aan te leggen in dezelfde stijl als het huidige Mgr. Ladeuzeplein, zal het plein mooi aansluiten op de omringende winkelstraten’, zegt schepen van openbare werken Dirk Robbeets. Op de nieuw vrijgekomen ruimte is er ook mogelijkheid voor meer terrasplaatsen, wat goed nieuws is voor de horeca-ondernemers.

Niet iedereen reageert echter opgezet op de plannen. Open Vld gemeenteraadslid Luc Ponsaerts noemt de plannen ‘nogal braaf en voorspelbaar’, en stelt dat men ‘van dit belangrijke plein iets unieker kan maken’. Daarnaast bekritiseert hij ook de plotse urgentie achter de beslissing. ‘Hier geen participatietraject, geen wedstrijd, geen Vlaamse Bouwmeester zoals bij de Vismarkt. Het kan niet snel genoeg gaan’, klaagt Ponsaerts. Een navraag van de Veto-redactie bij het stadsbestuur leert dat er nog geen visueel plan is opgesteld van de geplande werken.

'Het kan niet snel genoeg gaan'

Luc Ponsaerts, Open Vld

Tenslotte plaats Ponsaerts ook vraagtekens achter de invulling van de vele evenementen die plaatsvinden op beide pleinen, zoals de wekelijkse markt en de kermis, maar ook de kerstmarkt, waarvan dit jaar de 30ste editie plaatsvindt. Robbeets maakt zich sterk dat er ‘ook tijdens de werken mogelijkheden zijn’, en benadrukt dat de komende weken tal van overlegmomenten met organisatoren gepland zijn.

De geplande werken aan het Mgr. Ladeuzeplein starten na de septemberkermis in 2017 en zouden begin december 2017 afgerond moeten zijn. Daarna start de heraanleg van het H. Hooverplein. Het einde van die werken is gepland tegen de zomer van 2018.

Powered by Labrador CMS