artikel> Hoe overleef je je eerste 365 dagen aan de universiteit?

Advies aan eerstejaars

Proffen, doctoraatsstudenten en tweedejaars, ze deden het je allemaal voor. We verzamelden hun wijze raad en beste adviezen om het eerste jaar succesvol af te ronden.

Gepubliceerd

Je bent in Leuven om te studeren, maar er is meer te doen dan alleen studeren natuurlijk. Zoek een engagement waar je meer bijleert dan in de lessen. Sluit je aan bij een kring of vrije vereniging, of zet je volledig in voor je scouts of Chiro. Vind een manier om vaardigheden voor de werkvloer nu al te ontwikkelen, zorg dat je in Leuven meer opsteekt dan theorie alleen. Lana, voorzitter LOKO

Gebruik voor de verwerking van de stof de middelen die worden aangeboden: monitoraten, peer assisted learning, oefeningen of voorbeelden van examens op Toledo … Ik kan er met mijn hoofd niet bij hoeveel studenten dit niet gebruiken. En laat je zeker niet ontmoedigen door de slaagcijfers of statistieken over studievertraging. Die zijn niet om vrolijk van te worden, maar wie tijdig en actief met de stof bezig is, heeft veel betere prognoses.
Prof. Vananroye

Eerst en vooral: geniet van de eerste weken. Wanneer het tijd is voor proefexamens, neem die dan serieus. En na de proefexamens is het tijd om te beginnen met studeren.
Helene, tweedejaarsstudent

Neem je studies serieus, maar niet té serieus. Iets waar ik vanaf het eerste jaar naar uitkeek, was de Erasmus-uitwisseling. Dat was een van de hoogtepunten van mijn studiecarrière, ik heb er heel goede vrienden aan overgehouden.Ik zou het iedereen aanraden. Sowieso vond ik het fijn om zoveel nieuwe mensen te leren kennen aan de universiteit.
Ines, oud-student

Zet 100% in op studeren en participeren, maar zet 200% in op je amuseren. Het is voorbij voor je het weet!
Lieselot, voorzitter studentenraad UCLL, regio Leuven

Het is geen schande om te falen en daar is ook ruimte voor aan de universiteit. Zie het als een opportuniteit om te verbeteren.
Lotte, voorzitter Stura

Maak voor jezelf vanaf het prille begin uit wat je doelen zijn en waar je plezier uithaalt. Ik had, en velen met mij, de neiging om veel te doen omdat het zo bij het studentenleven hoort. Maar je hoeft je helemaal niet te conformeren aan een studentennorm. Je studententijd blijft een gouden tijd, en je zoekt best wat jou duurzaam gelukkig maakt.
Jan, doctoraatsstudent

Als nieuwe student komt er heel wat op je af en is het niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden. Ons advies: kom je kot uit, ontmoet medestudenten, ga langs op een van de talrijke sociale activiteiten. Probeer ook zorg te dragen voor elkaar en een luisterend oor te zijn als je merkt dat een medestudent het moeilijk heeft.
Het MindMates team

Aan de universiteit begint iedereen van nul af aan. Goede punten in het middelbaar vertalen zich niet zomaar in dezelfde punten in het hoger onderwijs. Begin op tijd met studeren, want alles in één week in je hoofd proppen lukt zelden.
Jan, eeuwige student

Zoek jezelf een lief dat goede notities neemt.
Boris, oud-student

Powered by Labrador CMS