artikel> Eerste studentenhuis in houtskeletbouw in de Blijde Inkomststraat

Duurzaam kot in ijltempo

Spelen met bouwblokken van 10 meter breed? Het kan met prefab houtskeletbouwelementen. Het Limburgse bedrijf Machiels Building Solutions bouwt zo een nieuw studentencomplex in de Blijde Inkomststraat.

Twee weken geleden is het bedrijf Machiels Building Solutions (MBS) gestart met de bouw van een twintigtal studentenkamers in de Blijde Inkomststraat 117-119, net binnen de ring van Leuven. Het gebouw van vijf verdiepingen is volledig opgebouwd uit 243 houtskeletbouw-elementen. Elk element is maximum 10 meter breed en één verdieping hoog. Alle elementen zijn geprefabriceerd in de productiehal van MBS in Genk.

Houtskeletbouw maakt gebruik van hout als basismateriaal. Het is duurzaam en recycleerbaar maar vergt veel onderhoud in onze natte weersomstandigheden. Daarom zijn de buitengevelelementen van dit project afgewerkt met steenstrips ter bescherming en verduurzaming van het hout. De strips geven de straatgevel een baksteenuitzicht. Van het houten skelet zie je dus niets.

De daken, vloeren en wanden zijn ontworpen in een 3D-tekenprogramma waardoor fouten op werf beperkt kunnen worden. De elementen worden in de fabriek geproduceerd. Nadien worden ze met ingebouwd buitenschrijnwerk naar de site gebracht en in elkaar gezet.

ISOLATIE

De investeerder van het project is RenoSale, een bouwbedrijf uit Sint-Truiden. De zaakvoerder Hans Celis legt uit dat de beperkte realisatietijd één van de grootste troeven is van prefab houtskeletbouw.

“De tijd dat de straat afgesloten moet worden is veel korter dan bij een traditioneel bouwproces, wat zorgt voor een beperkte verkeershinder,” zegt Celis. Bijgevolg wordt er dus sneller begonnen met de afwerking en is het project sneller klaar.

Een ander voordeel van houtskeletbouw is de zeer goede isolatie. “We zijn van plan het studentencomplex te verwarmen met warmtepompen. Door houtskeletbouw kunnen we de isolatienormen sneller en beter halen dan bij traditioneel bouwen. Dit zorgt voor een verhoogd comfort van de studenten ten opzichte van een klassiek kot.”

Voor een houten constructie lijkt brandveiligheid een belangrijk issue, maar Celis spreekt dat tegen. “Met dit project zitten wij qua brandweerstanden aan de norm waaraan voldaan moet worden,“ aldus Celis.

EINDFASE

Momenteel is de ruwbouw van het complex bijna klaar, zodat binnenkort kan worden gestart met de afwerking van de koten. “Ik verwacht dat we kunnen beginnen met het verhuren van de koten in juni. Zodra er één kot af is, kunnen we het aan geïnteresseerden laten zien. Men zal dus een kot kunnen huren bij de aanvang van het volgend academiejaar,” verklaart Celis.

“De prijs van de koten zal waarschijnlijk iets hoger liggen dan de gemiddelde prijs omdat de kamers uitgerust zijn met eigen sanitair. Enkel de keuken zullen de bewoners moeten delen.“

Powered by Labrador CMS