artikel> Alma 2 vernieuwt maaltijden

Enkel nog Alma-maaltijden voor studenten en personeel

Vanaf dit academiejaar kunnen enkel nog studenten en universiteitspersoneel bij de Alma eten. Tot vorig jaar kon iedereen bij Alma terecht, niet-studenten of niet-personeel aan een verhoogd tarief.

Gepubliceerd

Ook op veto.be:

Wooncrisis dwingt vluchtelingen op krot bij Appeltans

Met wachtlijsten van meer dan negen jaar voor sociale woningen zoeken erkende vluchtelingen hun heil in aftandse koten. Ondertussen is het percentage sociale woningen gedaald.

Gids voor de nieuwe student

Je eerste maand als (eerstejaars)student zit er bijna op. Of je nu de tijd van je leven beleefde of stilletjes denkt dat Leuven niets voor jou is, met een paar tips kan alles beter.

Die verandering kwam er volgens Daniël Lips, Algemeen Directeur van Alma, omwille van een strengere toepassing van de btw-wet. ‘Het is zo dat er geen btw gerekend wordt op de maaltijden van studenten of personeel van de KU Leuven, dat zit zo ingebakken in de btw-wetgeving’ vertelt Lips.

Voor niet-studenten zou de Alma dus in feite een zogenaamde “witte kassa” moeten opzetten die de btw verrekent met de kost van de maaltijd en aparte btw-rekeningen uitprint. ‘Zo’n witte kassa zou te belastend zijn: dat impliceert immers dat je langere wachtrijen krijgt en een omslachtig kassasysteem moet instellen dat alles via het internet moet registreren’, vertelt Lips. ‘Wanneer je integendeel enkel studenten en personeel eten aanbiedt, hoef je zo’n geregistreerd kassasysteem niet te implementeren, je hoeft immers geen btw te registreren, dat is uiteindelijk veel goedkoper’, aldus Lips. Daarnaast is de groep van consumenten die op die manier wegvallen redelijk klein, volgens Lips gaat het om ‘zeer kleine percentages’.

Wat hetzelfde blijft, is dat alle studenten van de KU Leuven en de UCLL bij Alma terecht kunnen voor maaltijden aan het gesubsidieerde tarief. Andere studenten, bijvoorbeeld van de VUB, kunnen ook nog steeds bij Alma eten, maar doen dat aan een niet-gesubsidieerd, ofwel verhoogd tarief.

Waarom Alma die aanpassing nu pas doorvoert, ligt volgens Lips aan een verandering in de toepassing van de btw-wet: ‘De wetgeving wordt nu heel strict toegepast, bovendien zijn de controles restrictiever, vandaar dat wij nu ook gedwongen zijn die wetgeving restrictiever toe te passen.’

Geen budgetmaaltijden meer in Alma 2

Vanaf heden verbindt Alma 2 zich er niet meer toe om gegarandeerd alle dagen budgetmaaltijden aan te bieden. De budgetmaaltijd is een maaltijd waar de prijs primeert, en is van de goedkoopste categorie, 3,60 euro, die tot vorig jaar steeds beschikbaar was opdat studenten steeds een goedkope optie zouden hebben.

Daniël Lips, directeur van Alma, legt uit: ‘In Alma 2 leggen we de nadruk op lekkere, gezonde en duurzame maaltijden. Ook die willen we betaalbaar houden.’ Zo zet Alma 2 onder andere in op vegetarische maaltijden. ‘Omwille van de grondstofprijzen en de aard van de aangeboden producten zullen er in Alma 2 meer maaltijden van de duurste categorie zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen maaltijden van de goedkoopste categorie meer zullen worden aangeboden, maar die zullen niet zo frequent daar voorkomen’, aldus Lips.

De Alma’s 1, 3, en Gasthuisberg verbinden zich er wel nog steeds toe zo’n goedkoopste optie aan te bieden. Zo hoopt Alma met de verschillende Alma’s een bredere consumentbasis aan te trekken.

Powered by Labrador CMS