artikel> Antwerps parket is onderzoek gestart

Student in kritieke toestand na uit de hand gelopen doop studentenclub

Een student uit Edegem belandde gisteravond in het ziekenhuis na een doop en verkeert in kritieke toestand. Ook twee andere studenten werden opgenomen, maar zijn er minder erg aan toe.

Gepubliceerd

De studenten werden met z’n drieën gedoopt bij Reuzegom - een Leuvense club voor studenten afkomstig uit Antwerpen - en moesten daarbij allerlei opdrachten uitvoeren. Een van de studenten zou daarbij onwel zijn geworden na het innemen van een grote hoeveelheid vissaus. De hoge concentratie zout daarin zou hebben geresulteerd in een verhoogde bloeddruk. De studenten waren ook onderkoeld geraakt. Op de spoeddienst kreeg de student een hartstilstand.

Momenteel bevindt de student zich in het UZA in Edegem en verkeert hij nog steeds in kritieke toestand. De andere twee studenten werden ook naar het ziekenhuis overgebracht maar zijn er beter aan toe en zouden het ziekenhuis inmiddels hebben mogen verlaten. Het parket van Turnhout is een onderzoek gestart. Voorlopig is er nog niemand aangehouden, er zijn wel al studenten verhoord.

De Leuvense studentenkoepel LOKO wenst voorlopig niet te communiceren over het voorval 'uit respect voor het slachtoffer en de omgeving'. 'We benadrukken dat deze club niet verbonden is aan onze koepel en we keuren het onverantwoord gedrag van deze club ten zeerste af.'

'Studenten die naar aanleiding van deze gebeurtenissen met vragen zitten, kunnen steeds terecht bij de medewerkers van studentenbeleid op studentenbeleid@kuleuven.be of TeleOnthaal', klinkt het nog.

Ook de KU Leuven distantieert zich in een reactie van de studentenclub. 'We vinden wat er gebeurd is verschrikkelijk en zullen de studenten die de doop organiseerden ter verantwoording roepen', zegt vicerector studentenbeleid Chantal Van Audenhove. 'We leven sterk mee met de familie en vrienden van het slachtoffer.'

Doopcharter

De studentenclub is geen onbekende. In 2009 werd de club al aangeklaagd door GAIA nadat een biggetje tijdens een doopritueel zwaar mishandeld werd. De toenmalige clubleden kregen een geldboete opgelegd.

Kringen die verbonden zijn aan de KU Leuven moeten een doopcharter ondertekenen vanuit LOKO en de KU Leuven waarbij regels meegegeven worden over wat kan op een doop. Studentenclubs vallen daar echter niet onder, waardoor er veel minder controle is op dergelijke dopen.

Begin dit academiejaar startte de universiteit een initiatief om samen te zitten met een aantal studentenclubs om hen alsnog het charter te laten ondertekenen, maar zonder resultaat.

Later volgt meer.

Powered by Labrador CMS