analyse> Lidl voor je boodschappen, Colruyt voor je drank

Van spaghetti tot Stella, waar ga je het best naar de winkel?

Lidl is de goedkoopste Leuvense winkel voor studentenboodschappen, zo blijkt uit onderzoek van Veto. Maar daarmee is lang nog niet alles gezegd.

Gepubliceerd

Wat als je met een representatieve studentenboodschappenlijst langs alle Leuvense winkels gaat? Veto neemt de proef op de som en kijkt waar je het goedkoopst kan winkelen. Als we het alleen over boodschappen hebben – zonder alcohol – heeft Lidl de goedkoopste prijs: 32,11 euro.

De Aldi en de Colruyt in het centrum nemen respectievelijk de tweede en derde plaats in met 35,26 en 36,03 euro. De duurste winkel voor studenten is de Match, ondanks hun korting van 5% voor studenten. Je telt daar 45,38 euro neer, 13 euro meer dan in de Lidl.

Verrassende aanbiedingen

Lidl is goedkoop, maar zeker niet de goedkoopst mogelijke supermarkt. Als je langs alle onderzochte winkels zou gaan en telkens enkel de producten zou kopen die die winkel het goedkoopst van iedereen aanbiedt, betaal je aan het einde van de dag maar 29 euro. Opvallend: je zou dan niet langs de Spar in de Tiensestraat hoeven passeren. Geen enkel onderzocht product biedt die winkel het goedkoopst aan.

Om aan de bewuste 29 euro te komen, moet je ook abstractie maken van hoeveelheden. Wanneer een bepaalde hoeveelheid niet aanwezig was in een winkel, gingen we aan de slag met de prijs per kilo of per stuk. De eieren van Delhaize zijn daar een voorbeeld van: er waren geen pakjes van zes aanwezig, dus werd het een pakje van twaalf gedeeld door twee. Daardoor verkopen zij in onze berekening de goedkoopste eieren, voor 11 cent per ei.

Je komt naar Colruyt voor de laagste prijzen, maar ze zijn regelmatig niet aanwezig

Of een ander voorbeeld: hoewel de Carrefour en de Lidl allebei dezelfde prijs per kilo vragen voor hun Goudse schijfjes, geeft Carrefour je 100 gram extra per verpakking. Je kan dus meer croques maken voor je opnieuw naar de winkel moet.

Colruyt laagste prijzen?

De Colruyt doet het niet goed in onze prijsvergelijking. Vooral afwezige producten lijken de winkel parten te spelen. De potjes Aïki-noodles waren op, waardoor het de XL-versie werd. Everyday-fruitsap ook, dus werd het Boni. Hetzelfde geldt voor Everyday-kaas en Boni-pesto, die Barilla moest worden. Dat hoor je vaker bij studenten: je komt naar Colruyt voor de laagste prijzen, maar die zijn regelmatig niet aanwezig.

We merken tussen onze kassabonnetjes dat veel studenten Boni-producten in plaats van Everyday kopen. Dat is nochtans het duurdere huismerk van Colruyt. Als je je boodschappen enkel doet met Boni, krijg je het op twee na duurste boodschappenlijstje van Leuven – alleen de Spar en de Match doen het slechter.

Als je je boodschappen doet met Boni, krijg je het op twee na duurste boodschappenlijstje

De Colruyt heeft ook troeven, naast de goedkope alcohol. Zo weten ze het hoogste aantal producten in onze lijst als goedkoopste aan te bieden. De groenten zijn er het goedkoopste van de hoop. De spaghetti van zowel Everyday als Boni is goedkoper dan de spaghetti van Aldi en Lidl.

Studentenkortingen

Sommige winkels kennen hun tekortkomingen en compenseren met kortingen voor studenten. Bij de Match en Smatch krijg je 5% korting op je totale rekening als je aan de kassa je studentenkaart laat zien. Bij de Carrefour kan je als student een kortingskaart vragen die je 5% bespaart op eten en drinken. Alcohol hoort daar niet bij.

Het mag echter niet baten voor de Match: die is inclusief en exclusief alcohol de duurste van de zeven onderzochte winkels. De Carrefour doet het echter opvallend goed en is maar 2,5 euro duurder dan Everyday. Bovendien zijn ze een pak goedkoper dan Boni, maar wel nog steeds 10 euro duurder dan de Lidl.

Bier

Het beeld verandert wanneer alcohol in het spel komt. De goedkoopste bak Stella Artois vind je in de Colruyt aan 11,99 euro. Hierdoor krijg je een pintje voor 50 cent, wat veel goedkoper is dan in de fakbar. Voor de goedkoopste sixpack moet je dan weer bij de Match zijn, die goedkoop uitvalt door hun 5% korting.

Voor de goedkoopste sixpack moet je bij de Match zijn

De alcoholprijzen van Lidl en Aldi zijn niet opgenomen in de vergelijking, omdat zij geen bakken Stella Artois aanbieden. Ze verkopen wel andere alcohol goedkoop – zo zijn flessen wijn er het goedkoopste. Sangrialiefhebbers opgelet, de Colruyt heeft hier het beste aanbod: 2 euro voor 1,5 liter.

Het resultaat is dat inclusief ons uitgebreide alcoholpakket de Colruyt (Everyday) de goedkoopste winkel van Leuven is. In totaal betaal je er 60,82 euro.

De rekening

Belangrijke nuance in onze berekening is dat iedere student anders is. Een heel aantal langeretermijnaankopen – WC-papier, scheermesjes, deodorant, tandpasta – zijn niet verwerkt in ons boodschappenlijstje. En zelfs binnen het boodschappenlijstje kan het zijn dat je bepaalde producten meer koopt dan andere. In dat geval doen de verschillen van een paar cent in ons eindtotaal er niet meer echt toe.

Wat fel kan meespelen, is dat we in ons boodschappenlijstje bijna uitsluitend voor witte producten gingen. Dat speelt in het voordeel van ketens als Lidl en Aldi, terwijl Match en Carrefour door hun 5% korting bijvoorbeeld wel de goedkoopste Dr. Oetker-pizza aanbieden. Ook de Colruyt is goed in merkproducten, wat je bijvoorbeeld ziet in in hun goedkoopste Coca Cola.

Het boodschappenlijstje met 26 producten werd samengesteld op basis van foto's van kassabonnetjes van 19 studenten, die hun bonnetjes anoniem konden insturen via een formulier. De winkelbezoeken vonden plaats op donderdag 25 en vrijdag 26 november, met uitzondering van de Match, die op 1 december werd bezocht.

In alle gevallen is er rekening gehouden met promoties en speciale (studenten)kortingen. Was een product op, gingen we voor het goedkoopste alternatief. Was het product enkel aanwezig in een andere hoeveelheid, werkten we met de kiloprijs. Leeggoed werd niet meegerekend.

Het boodschappenlijstje

 • 1,5L Coca Cola
 • 1 zak 275g chips Lays paprika
 • 6 eieren (huismerk)
 • 400g hazelnootpasta (huismerk)
 • 1L halfvolle melk (huismerk)
 • 1L sojamelk (huismerk)
 • 1L sinaasapelsap (huismerk)
 • 200g hummus (huismerk)
 • 200g kipfilet sneden (huismerk)
 • 250g Gouda sneetjes (huismerk)
 • 1 wit boerenbrood vers (800g)
 • 1 pot bolognaisesaus huismerk 500g
 • 500g spaghetti (huismerk)
 • 1L olijfolie (huismerk)
 • 1 Dr. Oetker Pizza Mozzarella
 • 1 potje kookroom 20% vet (25cl)
 • 200g groene pesto huismerk
 • 200g veggie gehakt (huismerk)
 • 500g kipfilet (niet diepgevroren)
 • 250g champignons
 • 100g ajuin
 • 150g rode paprika
 • 300g tomaten
 • 500g bananen
 • 6 (1kg) Jonagold appels
Powered by Labrador CMS