artikel> Bibs beperken blokpauzes

Voorsteken en boekenleggen in de bib. Magda?

Het is weer de tijd van het jaar: voor je het weet, staat iedereen vanaf zeven uur ‘s ochtends kou te kleumen in de rij voor Agora, de ebib of CBA voor een ideaal studeerplekje.

Gepubliceerd

Nu ja, iedereen? Als je een goede vriend (m/v/x) hebt die dat voor jou overheeft, kun je natuurlijk je broodnodige nachtrust ten volle benutten en om kwart na acht (of negen, of tien) subtiel binnenglippen.

Een praktijk die evenveel voorkomt als op kritiek wordt onthaald. In 2015 begonnen een aantal zelfverklaarde moraalridders met ‘Voordringers van Agora’. De initiatiefnemers wilden zo een halt toeroepen aan het volgens hen respectloze voorsteken. Maar is het daarom verboden?

Bij de bibs reageren ze dat de praktijk inderdaad veel voorkomt en in meerdere of mindere mate in proberen tussen te komen. Maar, merken ze op, de badhanddoekmethode vormt een veel groter probleem. Studenten leggen ‘s ochtends hun boeken aan een bureau, om vervolgens weer snel onder de wol te kruipen, of nemen een lunchpauze die uitloopt tot het avondeten.

Leercentrum Agora hanteert daarom vanaf deze blokperiode een nieuwe regel: in de stille studiezalen zal een pauze maximum nog 30 minuten kunnen bedragen, buiten twee vastgelegde eetpauzes die beide twee uur duren. Hier zal ook effectief op gecontroleerd worden. Wie graag een uurtje uittrekt voor de ochtendkoffie of pas laat aan het avondeten begint, is er dus aan voor de moeite. ‘Of je fan bent van het systeem, is natuurlijk afhankelijk van je studieritme,' geeft Peter Verbist, coördinator van Agora en de ebib, toe, 'maar de bedoeling is om de beschikbare capaciteit zo efficiënt mogelijk aan te bieden.’

Powered by Labrador CMS