artikel> Overschot op kotenmarkt, prijs stabiliseert

Volgend academiejaar dalende kotprijzen

Volgens de jaarlijkse contractstudie van de Huisvestingsdienst KU Leuven is de gemiddelde kotenprijs min of meer gestabiliseerd. Een stijging van 12 maandencontracten gooit echter roet in het eten.

Gepubliceerd

Elk jaar voert de Huisvestingsdienst van de KU Leuven een contractstudie uit. Op basis van een steekproef van 700 à 800 contracten berekent de universiteit zo onder meer de gemiddelde huurprijs.

Voor een kamer met basiscomfort binnen een 12 maandencontract betaal je gemiddeld 355,25 euro/maand. Voor hetzelfde contract maar voor extra comfort (met eigen douche, toilet of keuken) betaal je gemiddeld 459,25 euro/maand. De prijzen liggen lager bij de 10 maandencontracten. Daar betaal je voor een kamer met basiscomfort gemiddeld 324,3 euro/maand. De gemiddelde prijzen voor de kamers met extra comfort zijn niet bekend.

The 2 per cent

De gemiddelde stijging van de huurprijs ten opzichte van vorig academiejaar bedraagt 2 procent en komt overeen met de jaarlijkse indexering van de huurprijs. “Daarmee is de stijging van dit academiejaar ongeveer geneutraliseerd,” aldus Ludo Clonen, diensthoofd Studentenhuisvesting van de KU Leuven.

“In het begin van het huurseizoen hebben we gezien dat verhuurders nog altijd hun prijzen opsloegen zoals ze gewoon waren. Nochtans was er in oktober wel al een overschot op de kotenmarkt: er stonden nog 1100 koten te huur op Kotwijs. Het jaar voordien waren dat er maar 350. “De prijsdaling ten gevolge van een overschot zal dus wellicht pas volgend academiejaar intreden,” aldus Clonen. “Dat is onze hoop én verwachting.”

”Dat overschot aan kamers kan zelfs nog vergroten als die extra kamers nog klaar zijn voor het begin van volgend academiejaar,” legt Clonen uit. De verhuurders van de slechte of dure koten zullen hiervan de dupe zijn. “Als er krapte is op de kamermarkt worden alle koten verhuurd, ook de slechte en de zeer dure. Als er meer koten op de markt zijn zullen juist diegenen die slechte prijs-kwaliteit aanbieden door de markt gedwongen worden om de prijzen te laten zakken of de kwaliteit verhogen.”

Clonen roept op om pas laat te beginnen met het zoeken naar een kot. “Studenten en hun ouders hebben jarenlang in kranten gelezen om in maart op zoek te gaan naar een kot, omdat ze anders niets meer zouden hebben. Onze oproep is: ga niet in maart op zoek. Je zal er als student bedrogen uitkomen. Wacht tot Kotwijs (de kotendatabase van de KU Leuven, red.) start en begin de zoektocht in mei, juni, desnoods juli en augustus. Er is aanbod genoeg, misschien zakken de prijzen dan wel.”

Prijsdaling

In september vorig jaar berichtte Veto dat het tekort in de Leuvense kotenmarkt eindelijk was opgelost. Een samenwerkingsverband tussen de KU Leuven, stad Leuven en private ondernemers zorgde voor een toevoeging van een 3000-tal koten, waardoor de kotenmarkt sinds eind vorig jaar ‘ontspannen’ was.

De lichte stijging van 2% volgt de indexering van de huurprijzen en kan dus als een stabilisering gezien worden

“De afgelopen vijf jaren zijn de gemiddelde huurprijzen prijzen enorm gestegen, we hopen op een stabilisering van de gemiddelde huurprijs,” vertelde Clonen in september. Die hoop is nu werkelijkheid geworden. De lichte stijging van 2% volgt de indexering van de huurprijzen en kan dus als een stabilisering gezien worden.

12 maandencontracten

Het prijseffect blijft dus voorlopig nog uit, al lijkt een stabilisatie een eerste stap in de goede richting. Eén factor gooit echter roet in het eten: een stijging van de 12 maandencontracten.

”We zien zowel een lichte stijging van de huurprijs, als een daling van de 10 maandencontracten, wat dus voor een dubbele stijging zorgt,” vertelt Clonen. “Je betaalt 2 maanden meer én je betaalt een hogere huurprijs. Dat heeft te maken met de krapte op de kamermarkt van de verlopen jaren.“

De opmars van 12 maandencontracten is al jaren bezig. In 2012 bedroeg dat soort contracten 58% van het totale aantal contracten, vandaag 77%. “In Gent is een 12 maandencontract de standaard,” zegt Clonen, “ook voor studentenkamers die worden verhuurd door de onderwijsinstellingen zelf.”

De opmars van 12 maandencontracten is al jaren bezig

”De huurcontracten van de KU Leuven-residenties zijn nog steeds 10-maandencontracten,” weet Clonen. Vroeger werd in de modelhuurcontracten van de KU Leuven ook standaard 10 maanden voorgesteld maar wegens de Samenwerkingsovereenkomsten (SWO’s) wordt van dat principe afgeweken.

Jaarkosten

Katrien Devillé van de Huisvestingsdienst ontwaart nog een andere merkwaardige trend in het Leuvense kotenlandschap. “Een hele tijd geleden moest je als huurder geen voorschot of afrekening betalen, dan had je de huurprijs all in of een eventuele forfaitaire kost. Dat is ondertussen al een tijdje veranderd: veel verhuurders werken met een voorschot en een afrekening.”

”Er is echter een tendens, en daar zijn wij echt tegen, dat heel veel verhuurders, grote spelers maar ook kleine, steeds een groter bedrag aan jaarkosten vragen bij de ondertekening van het contract,” zegt Devillé.

“Het gaat hier om bedragen van 600 tot 900 euro. Die jaarkosten worden vaak flou omschreven,” meent Devillé. “Daar zitten heel vaak energiekosten in, kosten die verhuurder op dat moment absoluut nog niet moet maken. Het principe dat de verhuurders een half jaar op voorhand een grote som geld vragen voor iets dat zijn nog lang niet moeten uitgeven, vinden wij verkeerd.”

Ook Clonen vindt dat een kwalijke evolutie en roept studenten op om hier tegenin te gaan. “Studenten moeten massaal op zoek gaan naar koten waar niet op die manier gewerkt wordt, waar geen overdreven voorschotten gevraagd worden. Dat zal verhuurders aanzetten om daar in mee te gaan.”

Powered by Labrador CMS