Alma Twee blijft duurzaam, prijzen naar omlaag

Zowel flexitarische als traditionele maaltijden aan een vriendelijke prijs

27 oktober 2018
Artikel
Auteur(s): Rani Goelen
Afgelopen week voerde Alma een aantal veranderingen door aan het gecontesteerde model waarmee ze het jaar was begonnen. Kan de student zijn stukske vlees echt niet missen?

Make Alma Great Again 

Het bestuur van Alma heeft gereageerd op het protest dat de afgelopen weken kwam op het nieuwe model van Alma Twee. Studenten kloegen het verkleinde aanbod en de hogere prijzen aan. Er werden slechts twee maaltijden aangeboden die zich meestal in de hoogste prijscategorie (6,45 euro) bevonden. Een maaltijd uit de laagste prijscategorie (3,60 euro) kwam slechts 6% van de tijd voor in het aanbod. De schotels waren ‘flexitarisch’, wat betekent dat 70% van de maaltijden geen vlees of vis bevatten. Deze factoren zorgden voor een leegloop van Alma Twee, waardoor een directe reactie onvermijdelijk bleek. 

Gezond en goedkoop

Die reactie kwam er in de vorm van een prijsverlaging en een verbreding van het aanbod, die zullen ingaan vanaf 25 november. Lana Van den Heuvel en Thibaud Witters, mandatarissen Alma bij LOKO (Leuvense studentenkoepel) benadrukken dat deze beslissingen er kwamen in nauwe samenwerking met de studentenvertegenwoordigers. 

‘Het waren constructieve gesprekken, waarin wij keer op keer de sociale functie van Alma hebben benadrukt. Een student moet elke dag een gevarieerde maaltijd kunnen eten in Alma aan een betaalbare prijs, een kerntaak die de afgelopen maanden niet echt vervuld werd.’ aldus Witters en Van den Heuvel. Door de hervormingen keert Alma terug naar die kerntaak, die eruit bestaat gezonde én goedkope maaltijden aan te bieden.

'je mag het gerust zien als een aanvulling op het bestaande menu'

Thibaud Witters, mandataris Alma bij LOKO

Opvoeden betekent niet betuttelen

Het betreft voor alle duidelijkheid geen terugkeer naar het oude systeem. ‘Dat het maaltijdaanbod gevarieerder, duurzamer en gezonder werd blijft een positief gegeven’, zegt Witters. ‘Je mag deze hervorming gerust zien als een aanvulling op het bestaande aanbod.’ Het bestaande aanbod wordt aangevuld met twee maaltijden uit de laagste prijscategorie: een vegetarische en een eerder traditionele maaltijd. Op deze wijze krijgen studenten zelf de optie om al dan niet voor een vegetarische maaltijd te kiezen, zonder dat daar een hogere prijs aan vasthangt.

Kenny van Minsel, voorzitter van LOKO, benadrukt dat Alma een opvoedende rol heeft, maar geen betuttelende. ‘Studenten zijn volwassenen en beslissen zelf wat ze willen eten, en ze moeten de kans krijgen dit aan een degelijke prijs te kunnen doen.’ Door dit nieuwe systeem zal dus blijken of de student echt zo verknocht is aan zijn vidée, of dat hij voor de meer duurzame optie kiest als deze vriendelijk geprijsd is.


Gerelateerde Artikels