Campus Carolus: "Wij hebben een van de mooiste campussen"

Campus Carolus is Oxford aan de Schelde

07 maart 2016
Artikel
Auteur(s): Karel Peeters
Campus Carolus huisvest de Antwerpse faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. In hartje Antwerpen studeren honderden handelswetenschappers voor een KU Leuvendiploma.

"We hebben een sterk college-gevoel zoals je dat in Cambridge of Oxford ook hebt. Onze campus is gelegen aan een binnenplein, vlak aan de Carolus Borromeuskerk. Dat is echt een zeer unieke ligging. Maar als Antwerpenaar zijn we natuurlijk een beetje chauvinistisch,” geeft campusdecaan Steve Van Uytbergen toe.

Doeschka Paesbrugge, voorzitter van de studentenkring van de handelswetenschappers Absoc, treedt de campusdecaan daarin bij. "Er is dus een enorm aanbod aan cafés, musea, cultuur, geschiedenis, restaurants en ook het uitgaansleven is top. Antwerpen is niet voor niets een wereldstad!"

Daarnaast kiest de relatief kleine campus met minder dan duizend studenten voor een persoonlijke aanpak. “Studenten zijn bij ons absoluut geen nummer. Wij kiezen voor een heel individuele aanpak en dat is een belangrijk punt voor ons,” aldus Van Uytbergen.

De campusdecaan is trots op de accreditatie die de opleiding onlangs kreeg. “Wij hebben met de hele faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen met EQUIS een hoogstaande internationale accreditatie binnengehaald. Dat is een belangrijk kwaliteitskenmerk. Ook voor de studenten is dat een opwaardering van hun diploma.”

Nieuw

Voor de studentenvoorzieningen is er voor beide campussen één persoon bevoegd, Anouk van Dongen. "Wij hebben hier dezelfde studentenvoorzieningen als in Leuven. Wat wij nog extra doen - wat in Leuven onder LOKO valt - is sport, studentenwerking en cultuur. We doen dat samen met de studentenkringen. Zij kunnen bij mij terecht voor hun activiteiten. Dat loopt zeer vlot, ook al bestaan studentenvoorzieningen voor de campussen in Antwerpen maar sinds dit academiejaar," aldus van Dongen.

Campus Carolus heeft hard zijn best gedaan om te integreren in de KU Leuven, benadrukt Van Uytbergen. “Met inachtneming van de complexiteit van de oefening mogen we stellen dat de integratie over het algemeen behoorlijk vlot verlopen is. Er is natuurlijk heel veel werk gestoken in het integratieproces dat overigens nog steeds niet afgerond is.” Volgens Van Uytbergen zit zijn campus momenteel bij de koplopers. "Toch zou ik durven stellen dat wij mogelijk de faculteit zijn die op dit moment in die integratie het verst gevorderd is."

"Wij hopen de we nog lang deel gaan uitmaken van KU Leuven"

Steve Van Uytbergen, campusdecaan

Campus Carolus heeft dan ook al heel wat verschillende namen gehad door de jaren heen. “Al in het midden van de 19e eeuw bood de Jezuïetenorde economisch hoger onderwijs aan op de campus. Toen de Jezuïten in 1932 naar een andere campus verhuisden kwam de Handelshogeschool voor Juffrouwen in de plaats, in een periode waarin er van gemengd hoger onderwijs nog geen sprake was.

Pas eind jaren '60 kwamen de eerste mannelijke studenten en werd het de Handelshogeschool. Na de fusie met de Katholieke Vlaamse Hogeschool veranderde de naam in Lessius Hogeschool. Na een nieuwe fusieronde maakte de campus nog een jaartje deel uit van Thomas More, vooraleer in 2013 te kantelen in de KU Leuven.

Maar Van Uytbergen is positief over de toekomst van zijn campus als deel van de KU Leuven. “Wij hopen en gaan er ook van uit dat we nu definitief gesetteld zijn en nog lang deel gaan uitmaken van de KU Leuven.”

Leuven ligt wel een eindje van Antwerpen, zo weet ook Van Uytbergen. “Ik merk wel dat je soms nog aan de mensen moet uitleggen dat de KU Leuven sinds een paar jaar meer is dan enkel Leuven. Leuven is inherent aan de merknaam KU Leuven, wat een heel sterke merknaam is trouwens. Dat maakt het niet altijd evident, maar dat groeit. Er is ook ingezet om de merknaam heel zichtbaar te maken.”

ID-kaart

  • 1113 studenten
  • Bachelor en Master Handelswetenschappen, Master Strategic Business Management
  • Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen
  • Academische beheerder: Flora Carrijn