Cinema ZED opent nieuwe zalen

Tweede vestiging op Vesaliussite maakt extra vertoningen mogelijk

19 december 2016
Artikel
Auteur(s): Gilles Michiels
Op 11 januari opent Cinema ZED twee nieuwe zalen op de Vesaliussite. In de feestelijke openingsweek pakt de cinema uit met uitsluitend avant-premières aan de halve prijs.

De nieuwe zalen bevinden zich in het nieuwe complex in de Andreas Vesaliusstraat, naast het gebouw van Groep T. Fonk vzw, de organisatie achter Cinema ZED, huurt de ruimtes van de KU Leuven, die eigenaar is van het gebouw en er ook een nieuwe aula van 780 plaatsen herbergt.

De zalen van ZED - Vesalius beschikken over een capaciteit van 70 en 150 zitjes. Volgens Johan Van Schaeren van Fonk vzw hoeft dat niet groter te zijn. ‘Voor arthousefilms is die gezelligheid heel belangrijk.' Van Schaeren verwijst ook naar de Leuvense STUDIO cinema, die op gelijkaardige films inzette maar over veel grotere zalen beschikte. De cinema sloot in 2010 de deuren nadat het bezoekersaantal drastisch was teruggelopen.

Minder druk

Nu Cinema ZED over drie zalen in plaats van één zal beschikken, zal het logischerwijs meer films kunnen vertonen. Al is dat niet de grote verandering. ‘Op dit moment screenen wij 250 films per jaar. Voor een gemiddelde cinema is dat al erg veel, dus dat zullen we maar verhogen tot 300 titels.’

Crucialer is het aantal filmvertoningen, dat nu jaarlijks rond de 1000 schommelt en door het nieuwe complex tot 3500 zal stijgen. Nu kregen succesvolle titels slechts tien tot twaalf vertoningen. ‘Voor bijvoorbeeld de nieuwe Pedro Almodóvar is zoiets te weinig’, merkt Van Schaeren op. ‘In de nieuwe constellatie kunnen we zo’n film drie weken lang aanbieden.’

'Een avondje cinema plan je zelden op voorhand. Door extra vertoningen aan te bieden, geven we impulsbezoek meer kansen'

Johan Van Schaeren, Fonk vzw

Door die extra vertoningen kan Fonk vzw meer kansen geven aan impulsbezoek. ‘Een avondje cinema plan je zelden lang op voorhand. Je rekent erop dat je wel binnen kan, maar omdat sommige releases uitverkocht waren, moesten we bezoekers weleens teleurstellen. Nu ligt er minder druk op onze vertoningen.’

Zomerfilms

Dat het aantal vertoningen de hoogte in schiet, komt ook omdat Cinema ZED nu in de zomer actief zal blijven. Het huidige gebouw in Kunstencentrum STUK maakte dat niet mogelijk, omdat STUK elke zomer de deuren sluit. In de nieuwe zalen, die Fonk vzw onafhankelijk beheert, kan de cinema in juli, augustus en september films blijven programmeren.

Aan de nieuwe zalen zijn echter ook nadelen verbonden. Door de vernieuwingen ziet Fonk vzw zich genoodzaakt de ticketprijzen van 7,50 naar 8,50 euro te verhogen. Cultuurkaarthouders betalen vanaf 11 januari 7 euro voor een cinematicket.

Al zal die prijsverhoging in de eerste weken nauwelijks voelbaar zijn. Na de openingsavond op 11 januari wil Cinema ZED uitpakken met een week vol avant-premières aan de halve prijs. Onder meer de gelauwerde musical La La Land, met Ryan Gosling en Emma Stone, zal in die week te zien zijn. Om aan de blokkende student tegemoet te komen die daar dan geen tijd voor heeft, plant ZED een gelijkaardige actie aan het begin van het tweede semester. In onze eerste krant van volgend jaar vindt u een kortingsbon voor een filmticket aan de halve prijs.

Gerelateerde Artikels