Extra Cultip: Kortfilmfestival Leuven

Uw culturele agenda voor het festival

30 november 2019
Artikel
Auteur(s): Mathieu Lonbois
Voor de 25ste keer vindt Kortfilmfestival Leuven plaats in STUK. Mathieu hielp mee aan de programmatie en deelt met jullie zijn persoonlijke favorieten binnen de verschillende compilaties.

#YouToo, Björn Pinxten & Jenne Decleir (Vlaamse Competitie: Fictie 4)
Zondag 1 december om 22u15
(Ook op 5 en 6 december)

'Jenne Decleir, is dat niet Carlo van W817?' Dat klopt, maar hij heeft intussen ook zijn sporen verdiend bij theatergezelschap Het Ongerijmde, als muzikant en als scenarist. Hij regisseert én speelt mee in de kortfilm #YouToo, een bombastische horror-comedy thriller (?!) over de meedogenloze jacht op enkele gedoemde mannen. Het spelplezier spat van het scherm. De film kleurt niet binnen de klassieke lijntjes en springt er daardoor echt uit tussen de andere Vlaamse inzendingen.

At First Sight, Sjaak Rood (Animation Nations 2)
Dinsdag 3 december om 22u
(Ook op 30 november en 7 december)

At First Sight is een animatiefilm van Sjaak Rood en misschien wel het origineelste liefdesverhaal van heel de programmatie. Twee bestuurders weigeren elkaar voorrang te geven op een veldweg en spenderen er daardoor iets meer tijd dan verwacht. De hyperkinetische, chaotische tekenstijl gaat hand in hand met een duidelijke plotlijn. Een herkenbare kortfilm waarin lach en traan nooit veraf zijn.

The Villagers, Rinus Van de Velde (Labo 1: Alternative Realities)
Woensdag 4 december om 19u30 (+ Q&A)
(Ook op 30 november en 7 december)

Je kent Rinus Van de Velde ongetwijfeld van zijn beroemde houtskooltekeningen, maar de man is een multitalent. Nu heeft hij voor het eerst een kortfilm in elkaar getimmerd. Neem dat maar heel letterlijk: zijn film is niet plot-, maar decorgedreven. Het resultaat is een experimentele film die constant speelt met wat echt is en wat fake. Als leuke extra kan je zelf ook een deel van het decor ontdekken in het gigantische bassin op het Binnenplein van STUK.

The Marvelous Misadventures of the Stone Lady, Gabriel Abrantes (Europese Competitie 5)
Donderdag 5 december om 17u15 (+ Q&A)
(Ook op 3 en 6 december)

Regisseur Gabriel Abrantes maakt de laatste jaren wereldwijd furore met zijn creatieve shorts en dit is geen uitzondering. Night at the Museum verbleekt bij de nachtelijke avonturen van het meisjesstandbeeld in het Louvre: Abrantes slaagt erin om meer karakter in zijn personage te steken op een dik kwartier dan Shawn Levy dat doet in 108 minuten. De film staat dan ook meer dan terecht op de shortlist van de European Film Awards.

Watermelon Juice, Irene Moray (European Film Awards Shorts)
Donderdag 5 december om 22u
(Ook op 1, 6 en 7 december)

Watermelon Juice is de allermooiste kortfilm van heel het festival. Barbara en Pol zijn op vakantie in Catalonië met hun vriendengroep en in die zwoele zomerse sfeer gaan ze de confrontatie aan met een onverwerkt trauma. Puike acteerprestaties door de twee hoofdrollen in een naadloze regie van Irene Moray, die er als geen ander in slaagt om met weinig woorden een intiem én urgent verhaal neer te zetten.