Geen Erasmusstudenten naar Turkije

‘Ik voel me niet veilig in Turkije, maar ook niet veiliger in België’

03 oktober 2016
Artikel
Auteur(s): Simon Thys
Consternatie na de coup in Turkije. Nu het hele land overhoop ligt, ligt ook de Erasmusdroom van enkele Leuvense studenten die naar Turkije wilden vertrekken aan diggelen.

Omwille van de coup in Turkije deze zomer is geen enkele student naar Turkije vertrokken dit academiejaar. ‘De studenten zijn individueel gecontacteerd door de faculteiten. De studenten en Erasmuscoördinatoren van de faculteiten hebben vervolgens bekeken welke alternatieve bestemmingen mogelijk waren. Ze moesten daar flexibel mee omgaan want de deadlines waren natuurlijk allemaal voorbij', aldus Karine Op de Beeck, verantwoordelijke van het Internationaal Studenten- en Personeelsmobiliteit. ‘In totaal waren er niet veel studenten dus ik denk dat ze allemaal wel een Erasmusbestemming hebben gekregen.’

'Veel problemen zijn eerder Europees dan Turks'

Pinar Neval Senturk, Turkse studente

Overal gevaar

Stabiliteit en veiligheid zijn niet dominerend in Turkije, dat vindt ook Pinar Neval Senturk, een Turkse studente uit Istanboel die er een master in Leuven heeft opzitten. ‘Turkije ligt in het Midden-Oosten, dus dat is dichter bij onveilige regio’s. We zijn daarenboven ook geen lid van de Europese Unie en onlangs was er de coup. Maar veel problemen zijn eerder Europees dan Turks, zoals de vluchtelingencrisis en de terreurdreiging', meent Senturk.

Of Senturk op een hypothetische Erasmus naar Turkije zou vertrekken? ‘Daar moet ik nee op zeggen. Ik denk dat het de juiste beslissing is om het Erasmusprogramma naar Turkije tijdelijk te annuleren. Het is natuurlijk om studenten te beschermen maar anderzijds hebben we gezien dat terrorisme en gevaar overal in de wereld is. Naar mijn mening is Turkije niet veel gevaarlijker dan België of Frankrijk. Ik voel me niet veilig in Turkije, maar ik voel me ook niet veiliger in België', vertelt Senturk.