Geen warme maaltijden meer in Alma na dramatische eerste week

Slechts drie Alma's open vanaf maandag

03 oktober 2020
Artikel
Auteur(s): Daan Delespaul
Donkere wolken pakken zich samen boven Alma. Omdat de verkoop in de eerste weken tegenviel, zal het studentenrestaurant voorlopig geen warme maaltijden aanbieden.

Alma draaide in haar eerste week een omzet van slechts 16% ten opzichte van vorig jaar. Om de meubelen te redden, vroeg de raad van bestuur meteen om te snoeien. Dat houdt in: nog maar drie Alma's blijven open, enkel voor snacks en zonder warme maaltijden.

Grote boosdoener is de coronacrisis. Alma werkte een uitgebreid reservatiesysteem uit om de studenten op een veilige manier te bedienen. 'Alleen: het volk komt niet', zegt CEO Daniel Lips. 'Ik heb nog altijd geen eenduidige verklaring waarom.'

De prijsverhoging – van minimaal €3,75 naar €6 – speelt daarin geen rol denkt Lips: 'Want uiteindelijk doen we nu ongeveer fiftyfifty snacks en warme maaltijden. De snacks zijn niet opgeslagen, en toch zien we daar eenzelfde daling in de verkoop.'

'Er is maar één groep écht slachtoffer: de medewerkers van Alma'

Luc Sels, rector KU Leuven

Vanaf maandag openen daarom enkel Alma 2, Alma Gasthuisberg en Alma De Moete de deuren. Ook de nieuwe bikethroughs in Alma 1 en 2 blijven open. 'We stellen vast dat er meer broodjes aan de bikethrough bij Alma 1 verkocht worden dan in de Alma zelf', aldus Lips. 'Dat is wel een bewijs dat dat leeft.'

Enkel snacks

Wel broodjes dus, maar geen warme maaltijden. Alma kan de kosten om een keuken te openen met het huidige klantenaantal niet dragen. Wel zal het snackmenu uitgebreid worden met soep, panini's en pastabekers. De gebouwen van Alma zelf zullen overigens ingezet worden als studieruimtes, opnieuw op reservatie.

Voor het personeel van Alma is de klap alvast immens. Van de 130 werknemers zullen er vanaf maandag slechts 20 kunnen starten. Van die 130 personeelsleden staan enkele al sinds maart op tijdelijke werkloosheid. 'Er is maar één groep écht slachtoffer: de medewerkers van Alma', reageert KU Leuven-rector Luc Sels op Twitter.

Lips erkent daarenboven dat de reserves bij het studentenrestaurant stilaan leeglopen. Desondanks zouden ontslagen voorlopig uitblijven.

Deze maandag verschijnt in Veto een uitgebreid interview met Alma-CEO Daniel Lips. Lees het online of op papier, verspreid over de hele KU Leuven.