Hulp, hits en humor tijdens de blok

Fok de blok

10 januari 2016
Artikel
Auteur(s): Jasper Van Loy
De blok hoeft niet altijd kommer en kwel te zijn. Radio Scorpio, LOKO en de Dienst Cultuur van KU Leuven hebben alvast enkele activiteiten op stapel staan om studenten te ontspannen en te steunen.

De examenperiode vraagt het uiterste van studenten. Vaak blijft er nauwelijks tijd over voor alledaagse dingen als regelmatig eten en opruimen. Om studenten daarin bij te springen, organiseert studentenkoepel LOKO al voor de zevende keer SOS Blok. “In het begin beantwoordden onze vrijwilligers verzoekjes en gingen ze op koten poetsen en koken,” zegt coördinator communicatie Mariska Gellaerts. “Nu doen we dat nog steeds, maar slechts enkele dagen. Voor de rest van de periode pakken we het iets grootschaliger aan. Zo komen enkele studenten uit het secundair onderwijs koken voor geïnteresseerden. We delen ook soep en cursusblokken uit.”

Voor SOS Blok rekent LOKO op studenten die een kalme of korte examenperiode hebben. “Iedereen die een uurtje kan vrijmaken, is welkom om mee te helpen,” zegt Gellaerts. “We merken dat studenten de hulp enorm appreciëren. Je krijgt veel warmte terug van hen.”

LUISTERAARS

Een ietwat lolliger initiatief is de radiomarathon van Radio Scorpio. “Van 12 tot 14 januari maken wij elke dag liveradio vanop een andere plek,” zegt Gerrit Willems van Radio Scorpio. “Op dinsdag trekken we naar de Centrale Bibliotheek, op woensdag naar de Arenbergbibliotheek en op donderdag zitten we in Agora. In totaal zullen we 20 uur radio maken.”

“Vorig jaar stonden we in de FlexiSpace van Agora. Normaal hoeft het daar niet stil te zijn, maar toen waren ook daar studenten aan het blokken. Ook dit jaar staan we binnen, maar op een plaats waar we niet te veel studenten zullen storen,” zegt Willems.

Het grootste gedeelte van het programma zal bestaan uit verzoekplaatjes. Op donderdag volgt de apotheose, de Blok Top 60. “In de vorige editie stond In the End van Linkin Park voor het eerst op één, na drie jaar De vriendschapsband van X!nk,” geeft Willems mee.

"We merken dat de marathon leeft,” zegt Willems. “Het aantal luisteraars via onze site gaat dan altijd flink de hoogte in.”

ONBEZORGD

Ook de dienst Cultuur van de KU Leuven doet haar duit in het zakje. Op 20 januari organiseert ze Comedy Shorts, een humoristisch kortfilmprogramma voor studenten die wel een lach kunnen gebruiken. “Als enige UUR KULtUUR is het gratis voor alle studenten, zowel die met als die zonder cultuurkaart,” zegt Veronique Verbert van de dienst Cultuur.

Even gaan ontspannen betekent niet noodzakelijk dat je hele planning in het water valt. “We beginnen om 21 uur en zoals de naam doet vermoeden duurt het programma ook een uur. We doen dan ook ons best om niet na 22 uur te eindigen, want alle studenten hebben het superdruk,” zegt Verbert.

“Soms is humor nogal droog en heeft ze veel tijd nodig om door te dringen, ” voegt ze eraan toe. ”Wij kiezen bij het selecteren van de filmpjes bewust voor toegankelijke humor, zodat studenten zich onbezorgd kunnen ontspannen.”