Klimaatweek in Leuven

Leuvenaren redden mee de wereld

02 mei 2016
Artikel
Auteur(s): Margot De Boeck
De zesde Klimaatweek is in Leuven aan de gang. Leuven Klimaatneutraal organiseert activiteiten om Leuvenaars milieubewuster door het leven te laten gaan met als thema mobiliteit in de publieke ruimte.

Een workshop klassiek scheren, een bomenwandeling doorheen de stad of een rondleiding in Museum M langs alle energiebesparende plekken: je kan het zo divers niet bedenken of de Klimaatweek biedt het de volgende dagen aan in Leuven.

De klimaatweek focust zich op mensen contact te laten maken met de uitdagingen van Klimaatneutraal. “Het thema is gekozen vanuit de optiek van het nieuwe circulatieplan voor de stad, maar ook omdat mobiliteit ook een belangrijke rol speelt in de klimaatverandering tout court,” benadrukt Michèle Jacobs, mede-organisator van de Klimaatweek.

De belangrijkste activiteiten zijn een gespreksavond over mobiliteit, de derde editie van de camping zero emissie, een klimaatlezing met twee klimaatwetenschappers van de KU Leuven en een slotfeest aan het einde van de week. Daarnaast zijn er heel wat initiatieven die mee door de Klimaatweek worden uitgedragen, maar niet worden georganiseerd.

Bomenfans

“De bomenactie is een wandeling langs de bomen in de stad waarvan de mensen zich niet actief bewust zijn,” legt Jacobs uit. Al gaat het verder dan vrijblijvende bomenknuffelarij: “Deelnemers kunnen het groene erfgoed in de stad leren kennen. Ook dat kan verbonden worden met de openbare ruimte.”

Andere highlights van de Klimaatweek zijn de campings zero emissie, waarmee Klimaatneutraal in verschillende scholen neerstrijkt: “De campings slaan aan,” vindt Jacobs. "Het is een format waarbij buurten en scholen worden aangemoedigd om plannen te smeden voor een klimaatneutrale toekomst."


"Op 7 mei huldigen we feestelijk het Vaartkomplein in"

Michèle Jacobs, mede-organisator Leuven Klimaatweek

STUK toont maandagavond de documentaire Minimalism over een leven met minder afleidingen op het Docvillefestival. Op 3 mei kan je een cursus tot klimaatgids volgen om als klimaatambassadeur aan de slag te gaan, doorheen de week zijn er inkijkmomenten in energiezuinige woningen.

De klimaatweek wordt op 7 mei feestelijk afgesloten met de opening van het Vaartkomplein aan het OPEK. “Het plein aan het OPEK wordt verkeersvrij in afwachting van de definitieve inrichting binnen een aantal jaar. We huldigen dat plein feestelijk in met het slotfeest,” glundert Jacobs.

Ook Veto denkt mee aan het klimaat. De editie van maandag 9 mei wordt daarom niet gedrukt. De opbrengst van de uitgespaarde drukkosten wordt ingezet op de verdere ontplooiing onze online kanalen. Volg Veto op Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram of www.veto.be.