artikel> Universiteit krijgt steun van biermagnaat AB InBev

KU Leuven richt opleiding voor bierbrouwers in

De KU Leuven richt vanaf september volgend jaar een postgraduaat 'Malting and Brewing' in. De opleiding focust zich op de technische aspecten van mouten en brouwen.

Gepubliceerd

Met het programma mikt de universiteit op Leuvense, nationale en internationale studenten met een masterdiploma (bio)ingenieurswetenschappen of exacte wetenschappen. De Engelstalige opleiding duurt één jaar en bestaat uit 10 vakken, die gegeven worden door experten van de KU Leuven, telkens aangevuld met een expert uit de industrie.

'We willen de studenten de kans geven om diepgaande theorie te koppelen aan praktijkervaring en kennis op industriële schaal. Vooral dit laatste is uniek in Europa', zegt professor Christophe Courtin, leerstoelhouder en een van de academische verantwoordelijken van het nieuwe postgraduaat.

Met de leerstoel zet de universiteit een lange traditie in brouwerijonderwijs verder: 'Het postgraduaat zal gebaseerd zijn op ons onderzoek naar gisten, granen en processing in de context van mouterij en brouwerij, dat zowel nationaal als internationaal hoog aangeschreven staat. Door studenten een solide wetenschappelijke en praktische kennis van het ganse mout- en brouwproces te geven, zal het postgraduaat dat onderzoek nog versterken en zorgen voor een verdere internationale uitstraling ervan', voegt professor Kevin Verstrepen, leerstoelhouder aan de AB InBev Chair, toe.

Uitzonderlijk

Opvallend is dat de opleiding er komt met de uitdrukkelijk samenwerking van AB InBev, dat reeds een leerstoel Malting and Brewing aan de KU Leuven financierde. De twee Leuvense molochs houden er goede banden op na. AB InBev en KU Leuven werken ook al meer dan 10 jaar intensief samen op vlak van onderzoek naar gist en fermentatietechnologie, en recent ook op andere domeinen zoals granen en membraantechnologie. Ook bij LOKO's Lazarus-campagne van vorig jaar speelde het bierbedrijf een prominente rol.

Doorgaans gaan fondsen uit een leerstoel rechtstreeks naar onderzoek en niet, zoals hier het geval is, naar een effectieve opleiding. In december protesteerde de linkse studentenvereniging Comac nog tegen de macht die multinationals verwerven met zulke leerstoelen. De KU Leuven maakte zich in het verleden sterk dat geld uit de bedrijfswereld onafhankelijk onderzoek nooit in de weg kan staan. Voorlopig bestaat er echter geen duidelijkheid over de criteria die de universiteit daarvoor hanteert. Dat AB InBev nu ook mede een opleiding inricht is alvast uniek.

De bierproducent is daarom ook in haar nopjes met de opleiding: 'Dit is een investering in de toekomst van de Belgische brouwexpertise en de door Unesco erkende Belgische biercultuur. Wisselwerking met jongeren is cruciaal. De frisse blik van de jeugd daagt ons uit om onze brouwprocessen te vergroenen en onze co-producten zoals rest-alcohol te valoriseren', verklaart Bart Grieten, de Belg aan het hoofd van alle 32 AB InBev brouwerijen in Europa.

Powered by Labrador CMS