Oppositie verdeeld over communicatie studentenflik

Stadspolitiek

08 februari 2016
Artikel
Auteur(s): Jasper Van Loy
De Leuvense gemeenteraad kreeg de naam van de nieuwe studentenflik op hetzelfde moment te horen als de studenten. Dat zint de N-VA niet. Hun oppositiecollega’s van Groen vinden het minder erg.

Vorige week kon u op onze website het eerste interview met de nieuwe studenteninspecteur Rik De Langhe lezen. Niet alleen de studenten, maar ook de gemeenteraad van Leuven moest via de pers vernemen wie de opvolger van Nick Van den Bussche is.

Renate Hufkens (N-VA), hoofd van de Commissie Veiligheidsbeleid van de stad Leuven, vindt dat een spijtige zaak. “In augustus kregen we via officieuze kanalen te horen dat Nick promotie kon maken en dus geen studentenflik meer zou zijn.

“Waarom zo lang zwijgen?”

Renate Hufkens (N-VA), hoofd commissie veiligheidsbeleid

”Een paar weken later vertelde de korpschef (Jean-Paul Mouchaers, red.) ons op mijn vraag dat er een opvolger was. Wie dat was, zouden we ‘ten gepasten tijde’ te horen krijgen”, zegt Hufkens. “Het enige wat we mochten weten, is dat zijn naam op -ik eindigde. Waarom zo lang zwijgen als er al een nieuwe studentenflik is?”

POL OF PIER

Marc Vranckx, woordvoerder van de Leuvense politie, heeft een eenvoudige verklaring voor het stilzwijgen. “We wilden de spanning opbouwen voor de studenten. Zij verdienden de primeur van de nieuwe studentenflik,” zegt hij. “De gemeenteraad hoeft zich niet gepasseerd te voelen.”

“Ik voel mij niet minder gewaardeerd omdat ik zijn naam niet op voorhand wist”

Lies Corneillie, gemeenteraadslid Groen

Volgens Vranckx zou het de meeste gemeenteraadsleden ook niet uitmaken. “Of de nieuwe studentenflik nu Jos, Pol of Pier heet, is van geen belang. De gemeenteraad zou hem sowieso niet kennen voor ze hem hebben gezien.”

Dat vindt ook Lies Corneillie, gemeenteraadslid en lid van de Commissie Veiligheid voor Groen. “Ik voel mij niet minder gewaardeerd omdat ik zijn naam niet op voorhand wist,” klinkt het bij Corneillie. “Mij interesseert het hoe hij zijn ambt gaat invullen. Daarover wil ik hem binnenkort dan ook graag horen in de commissie,” zegt ze.