Recensie: Allemaal willen wij de hemel

Stadswacht brengt nieuwe single uit

15 oktober 2017
Artikel
Auteur(s): Anneka Robeyns
Stadswacht onthulde zijn nieuwe single ‘Allemaal willen wij de hemel’. Met ingetogen sound en een actuele boodschap slaan ze de spijker op de kop en zetten ze de toon voor een eerste album.

Met het vijfkoppige Stadswacht kan men ervan op aan dat de toekomst van Nederlandstalige popmuziek in goede handen ligt. Twee jaar eerder won de band de publieksprijs van de Interfacultaire Rockrally. Vorig jaar brachten ze dan weer hun EP ‘Kopzorgen’ uit, met het succesnummer ‘Slapeloos’, goed voor zo’n tienduizend views op Youtube. Hun release-concert kon toen alvast rekenen op positieve commentaar van onze recensent.

Voor de fans van Stadswacht staat er nu heel wat te wachten (no pun intended). Op 4 oktober releasete de band namelijk een nieuwe single, de ‘grondslag voor een eerste album’ volgens hen. Aan wie de naam ‘Stadswacht’ nog nooit heeft horen vallen: hoog tijd om eens kennis te maken!

Een zondag als een ander...

In ‘Kopzorgen’ brachten de bandleden een ode aan doordeweekse ergernissen, en die insteek van alledaagse slameur sijpelt ook door tot in hun nieuwe single ‘Allemaal willen wij de hemel’. Het bezingt onze zondag. Het traag op gang komen. De krant openslaan op de sportrubriek, met een half oog het nieuws bezien. Herkenbaar, toch?

Wat Stadswacht dan slim in de spotlight zet, is een parallel tussen zondagse verpozing en wereldproblematiek. Dingen waar men liever geen tijd voor maakt op zondag dus. Daarmee slaat de band voor het eerst een actuele weg in. Ze richten hun pijlen op oorlog, corruptie, ‘een volk onder de duim’. Op de kerk. Op de dag van de Heer.

Een ingetogen aanklacht

‘Ik doe het rustig aan, de problemen van de wereld pak ik morgen wel aan’, lijkt de boodschap mooi samen te vatten. De song is deels een aanklacht, deels een bekentenis. ‘Allemaal willen we de hemel’, zingt Stadswacht repetitief. Het is iedere zondag van ‘t zelfde: men draait zich nog eens om in bed en leest de krant, maar negeert het nieuws. En iedereen is schuldig aan dat verzuim.

Stadswacht doet deze aanklacht echter niet klinken als een catastrofe van jewelste. Het is maar de waarheid. Moeten we ons dus slecht voelen? Zijn we nog wel geaffecteerd door al dat slechte nieuws? Allemaal willen we de hemel.

Creatief, pakkend en herkenbaar luidt het eindoordeel.