Sportkaart verhoogt in prijs

Prijs sportkaart met 17,3 procent toegenomen sinds vorig jaar

01 november 2018
Artikel
Auteur(s): Rani Goelen
De sportkaart - waarmee je gratis of aan verminderde prijs kan sporten en gebruik kan maken van de accomodaties van de universiteit - kost dit jaar 27 euro. Vorig jaar was dat nog 23 euro.

Zoals ieder jaar kon je bij je inschrijving naast een cultuurkaart ook een sportkaart aanschaffen. Dit jaar kost je dat echter 27 euro, wat 4 euro meer is dan vorig jaar, oftewel een prijsstijging van 17,3 procent betekent. Dat is de tweede prijsstijging in vier jaar tijd. In 2015 steeg de prijs reeds van 20 naar 23 euro. Sinds 2014 is de prijs van de sportkaart dus met 35 procent gestegen.

'De volgende vijf à tien jaar zou er geen prijsstijging moeten zijn'

Tom van den Acker, mandataris Sport bij LOKO

Indexering en infrastructuur

Pieter Van Kelst, beheerder van het universitair sportcentrum, zegt dat de reden hiertoe ligt bij een vertraagde indexering van de prijs. ‘We liepen in het verleden achter op de indexering, en sinds 2015 is de prijs niet veranderd. De huidige prijsstijging geldt dan ook als een soort voorafname. We willen nu een voorsprong nemen, zodat we niet ieder jaar een prijsstijging moeten doorvoeren'.

Van Kelst benadrukt dat deze beslissing werd genomen in samenspraak tussen LOKO (Leuvense studentenkoepel) en het universitair sportcentrum. Tom Van den Acker, coördinator Sport bij LOKO, viel hem hierin bij. ‘Wij zetelen met twee in de raad van bestuur van het universitair sportcentrum, die twee keer per jaar samenkomt. Op die vergaderingen is ook altijd een financieel adviseur van de KU Leuven aanwezig, en vorig jaar werd ons meegedeeld dat deze prijsstijging zou plaatsvinden.’

'Naast het sportaanbod verbreden proberen we ook de capaciteit van de populaire sporten te vergroten'

Pieter Van Kelst, beheerder Universitair Sportcentrum

Van den Acker vult aan dat het sportcentrum het afgelopen jaar haar infrastructuur sterk uitgebreid heeft, wat de pijn van de prijsstijging zeker verzacht. Het afgelopen jaar werd inderdaad een topsportzaal gebouwd, die bijdraagt aan de visie om naast de sportmogelijkheden ook de capaciteit van de sporten waar veel vraag naar is te vergroten. ‘We hebben wel duidelijk gecommuniceerd dat het sportcentrum zich aan een daling of op zijn minst stagnatie van de verkoop van sportkaarten kan verwachten’, aldus Van den Acker. ‘Dat was in 2015 oorspronkelijk ook het geval, maar is snel weer op peil gekomen.’

Van alpinisme tot diepzeeduiken

De keuzemogelijkheden die je voorgelegd krijgt als sportkaarthouder zijn in ieder geval indrukwekkend. Allereerst is er een selectie aan sporten waar je gratis aan kan deelnemen op vertoon van een sportkaart, zoals het immens populaire Zumba, maar ook minder orthodoxe sporten als schermen en capoeira (een samensmelting tussen dans en gevechtssport), of Swing-rock, een van de nieuwkomers dit jaar. 

Voor een fitnessabonnement bij Univ-Fit betaal je voor een jaar 95 euro, indien je reeds een sportkaart hebt. Wil je bij Jims of Basic Fit een jaar fitnessen betaal je ter vergelijking tussen de 250 en 350 euro. Meer avontuurlijk aangelegde studenten krijgen met hun studentenkaart ook kortingen bij sporten waarbij meer materiaal en voorbereiding komt kijken zoals bijvoorbeeld rotsklimmen, zweefvliegen, of diepzeeduiken. 

Wie zich alsnog een sportkaart wil aanschaffen kan dat doen via de volgende link: https://www.kuleuven.be/sport/inschrijving. Of bij het Sportsecretariaat dat zich bevindt op Tervuursevest 101.